Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial #ConstantaEsteBine - Proiect ZIUA de Constanța. Lupta cu dușmanul invizibil este câștigată prin unitate și credință

ro

11 Apr, 2020 00:00 4541 Marime text

Motto: „Ciudat, dar nu mi s-a mai spus
Că-n mintea noastră-ncape
Într-o celulă sidefie cât un vârf de ac,
Ori raiul Domnului, ori iadul” – Oscar Wilde.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța a decis să vină în sprijinul oamenilor care se confruntă în această perioadă cu efectele pandemiei COVID-19. Dușmanul invizibil a lovit economic, psihologic, sociologic în toate domeniile. Nu doar persoanele bolnave suferă, ci și cei apropiați sau chiar oameni care nu au avut de-a face cu virusul. Vorbim de efectul COVID-19 la nivel de mentalitate. Începând cu următoarea ediție, vom prezenta, periodic, oameni, asociații, societăți, organizații care fac bine ca să fim bine. Un popor unit este un popor indestructibil, iar istoria Tomisului este dovada.

Vom rezista. Trebuie să luptăm și să demonstrăm că suntem un popor puternic. Dobrogea este dovada vie că aici pot conviețui toate religiile și etniile care și-au lăsat amprenta de-a lungul veacurilor, indiferent de ce dușmani se afișau. Ambiția și optimismul sunt elementele de bază care trebuie scoase la suprafață din ADN-ul fiecăruia. Credința este un alt punct forte al Constanței – mai ales că aici creștini-ortodocșii, catolicii și musulmanii au trăit în armonie secole.
Suntem bine! Asta trebuie să ne repetăm în fiecare zi. Nimic nu o să mai fie la fel și nimic nu o să mai semene cu ce știam ieri. Nici nu vom ști ce va urma, dar vom fi pregătiți. Schimbarea este normală, atâta timp cât păstrăm curat drumul evoluției.
Este greu acum, dar mereu am ieșit învingători. Dușmanul invizibil atacă nemilos, indiferent de vârstă, religie, sex sau statut social. Ne întristăm zi de zi la ora fatidică 13:00 când primim raportul cu numărul de noi infecții și decese. Și oftăm…
Toată lumea vorbește despre vârful pandemiei, dar panta descendentă este la fel de periculoasă. Și nu vorbim de virus, ci de celelalte efecte. Specialiștii vorbesc de efecte economice grave, unele mai puternice decât criza economică de acum un deceniu.
Suntem bine! Asta trebuie să ne spunem în fiecare zi. În edițiile următoare vom arăta că suntem uniți, ambițioși și cu un potențial imens de a restarta activitatea de zi cu zi. Dar nu o să fie la fel. Nu vreau să mint. Vom evolua și ține de fiecare dintre noi să ne adaptăm noilor cerințe. Cel mai greu o să fie să reînvățăm să ne comportăm în societate. De ce spun asta? Pentru că sunt absolut sigură că în momentul în care vor fi ridicate restricțiile, ne vom impune noi alte restricții cu privire la contactul cu alte persoane. Poate de frică, poate de precauție. Asta depinde de cum gândește fiecare. În schimb, ne vom îmbrățișa și săruta părinții, copiii, frații, prietenii. Căci suntem plini de dragoste și așa vom rămâne mereu.
Totuși, țin să le mulțumesc tuturor care țin ca viața noastră să fie în continuare activă zi de zi – medicilor, asistenților, infirmierilor, pompierilor, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, jurnaliștilor, șoferilor, vânzătorilor, lucrătorii la furnizorii de servicii – apă, curent, gaze, cablu, telefonie, internet -, curierilor, bucătarilor, taximetriștilor, vatmanilor, conductorilor de tren, operatorii de call-center, voluntarilor de la diverse asociații, piloților, poștașilor, iar lista poate continua. Și voi sunteți eroi și sunteți bine!
Constanța este bine pentru că acest conglomerat etnic a avut o istorie bogată în unitate. Suntem uniți, suntem unici!
Am avut timp să ne regăsim pe noi, să facem introspecții și să ne redescoperim. Ani de zile, mulți am fost lăsați în brațele cotidianului, un monoton du-te-vino de la muncă, fără timp liber destul să ne punem întrebările banale: cine suntem, de ce trăim, pentru ce respirăm. Petrecem zile întregi alături de cei dragi sau singuri, în funcție de cum ne-a prins această stare de urgență. Suntem triști, supărați o perioadă, dar mâine vom fi puternici. Pasărea Phoenix renaște din propria cenușă și continuă un ciclu amplu de redescoperire a sinelui. Totuși, ceea ce ne învață miticul este că Phoenix-ul renaște mai puternic din propria cenușă. Trebuie să ardem pentru a putea lupta mâine. Așa facem și noi!
Ciclul acesta de a reveni la viață este unul rotund. Cercul mereu a fost un simbol al vieții. Așa cum este și mărul din imaginea de mai sus. Mărul, care a fost prezent în toate istoriile lumii, încă de la început. Suntem vii, suntem bine și mâine vom fi și mai bine, dacă vom accepta că totul este în schimbare.
Și venind la imaginea campaniei #ConstantaEsteBine – mărul. Așa cum se poate vedea, campania are ca o imagine un superb tablou realizat de asist. univ. drd. Maria Teodorescu, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii