Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 99 – 8.04.2022 Astăzi sărbătoresc pro-bioticele

ro

08 Apr, 2022 09:18 1156 Marime text
Am ajuns și la acest subiect de discuție, că tot vorbim de intestin, de călătoria alimentelor de-a lungul său, de asimilarea experiențelor vieții și eliminarea reziduurilor care nu ne mai sunt de folos.

Pro-biotice înseamnă pro viață, pentru viață (pro bios). Este un cuvânt latin inventat în același limbaj medical de care vă povesteam că este o limbă străină, ce necesită învățată, pentru a fi folosită corect și avantajos.

Am aflat prin propriile suferințe și am citit din cărțile științei oficiale despre importanța pentru viață și calitatea acesteia a microbiomului, populația de micro-organisme care locuiește în intestinul nostru (numind corpul nostru ”acasă”). Aceste micro-organisme sunt ca imigranții care găsesc un alt acasă într-o țară diferită decât a lor, de origine, și pe care o servesc oferind serviciile în domeniile cele mai desconsiderate ale vieții: măturatul străzilor, colectarea gunoaielor, îngijirea toaletelor publice, făcutul curatului în case și birouri etc.

Micro-organismele (bacterii, viruși, paraziți etc) sunt gunoierii și femeile de serviciu ale Mamei Natură. Se ocupă de prelucrarea și descompunerea țesuturilor moarte, pentru reciclarea componentelor materiei vii. Nimic nu se pierde, totul se reciclează, in acest colț de Univers în care ne derulăm povestea.

În același timp, micro-organismele colonizează încetul cu încetul din ce în ce mai mult din teritoriul disponibil. Dacă nu le punem bariere ferme și nu stabilim cât le revine din teritoriu, îl cotropesc pe nesimțite. Exact asta se întâmplă și în socialul prezentului.

Anumite grupe populaționale cotropesc tăcut dar constant cât mai mult din teritoriu disponibil.

Organismul nostru rămâne sănătos cât timp se menține un echilibru, și microbiomul nu se dezvoltă excesiv sau nu cotropește prea mult din teritoriul disponibil.

Când apare Colibacilul în urină, Candida în diferite secreții sau Klebsiella în spută sau secreția vaginală, știm că microbii intestinali s-au extins exagerat (semn că imunitatea, frontiera naturală de protecție, este slăbită).

Când se dezvoltă exagerat componentele microbiomului?
Ca orice entități vii, când li se dă de mâncare. Când au condiții.
Consumul de zahăr (alb) și dulciuri produce floră de fermentație (Candida, alți fungi și ciuperci)

Consumul de lactate produce paraziți (viermii adoră consumul de lactate)
La fel și consumul de proteine animale, zilnic (sau de mai multe ori pe zi) produce floră de putrefacție cu diferite tipuri de microorganisme (precum Clostridii și altele).

Dieta omului modern este special proiectată pentru a hrăni microbiomul și a slăbi imunitatea. Tiparul acestei diete numite ”sad diet” (sau standard american diet – sad = trist) este prezent peste tot in România și în Europa. Consumăm mâncare exact ca americanii, începem să arătăm ca ei și să avem același probleme de sănătate.

Astăzi sărbătoresc probioticele, pentru că la nivel de suplimente, au fost o tentativă disperată de echilibrare a florei intestinale dată peste cap de dieta ”sad”. Intenția a fost bună, rezultatele sunt nesatisfăcătoare.

Realele probiotice ce pot fi folosite, cu rezultate mai bune decât ale capsulelor sau tabletelor, sunt cele produse acasă, din surse de probiotice vegetale – varza, castraveții, rădăcinoasele. Murăturile sunt sursele naturale de probiotice, dar producerea lor cu sare în exces le face foarte agresive pentru rinichi. Dacă am realiza murături de scurtă durată, doar prin macerarea verzei tocate sau a castraveților în zeamă de lămâie (sau ananas) timp de 5-7 zile, am reuși să obținem cele mai digerabile și acceptabile probiotice de real folos pentru intestinele noastre.

O mică rețetă pentru voi, ca și ”salată tip probiotic” folosind ridichea albă/ sau ridichea neagră: se rade o ridiche (albă, neagră) pe o răzătoare mare, se rade un mango (mai tare) sau un măr, se amestecă, adăugând zeamă de lămâie, o linguriță de miere și condimente după preferințe (chimen, mărar, oregano sau cimbru). Se lasă în frigider 2-5 zile și se consumă câte puțin, zi de zi. Este cu atât mai bună, cu cât trece timpul (în ziua 5-6 este un probiotic real).

Astăzi sărbătoresc realele probiotice oferite de Natură. Și le celebrez și pe cele produse de oameni. Recunoscând ideile bune, intențiile lăudabile și uneori, rezultatele măcar temporar mulțumitoare pe care le oferă.

Pro-viață înseamnă să întărim viața din corpul nostru. Și asta se poate face doar cu viață. Cu alimentele vii oferite de Creator.
Să avem o zi plină de viață și însuflețită. Începe week-end-ul!

Vă așteptăm mâine, sâmbătă, 9 aprilie, la ora 14.30 la un Webinar despre alimentația copiilor și despre probiotice
https://fb.me/e/1BhA3AgPe
Cu iubire tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii