Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua 96 – 5.04.2022. Astăzi sărbătoresc intestinul

ro

05 Apr, 2022 08:34 1377 Marime text


Da, a venit timpul să ne celebrăm organul cel mai muncit și chinuit din corp: intestinul.


Privit în ansamblu, este o țeavă lungă și întortocheată (precum conductele petroliere sau de gaze, ce vin tocmai din Siberia), prin care tranzitează continuu cantități impresionante de materie și energie.

Procesul nu se oprește niciodată.

Bunicii și străbunii noștri făceau pauze și revizii periodice la intestin. Perioade de postire și înfometare permiteau intestinelor să respire și să se odihnească.

Noi, oamenii moderni, nu ne oprim deloc. Ceasul ne-a prins în mersul lui înainte și alergăm continuu, fără măcar să avem o destinație finală clară.

Am constatat că mi-au trebuit 5 zile să mă acordez la energia lui aprilie. Ceasul meu interior a rămas pe loc, în luna martie (mulțumesc tuturor celor ce mi-au semnalat stagnarea). La fel ca intestinul care stagnează și prin constipație, produce o acidoză limfatică marcată în corp.
Ce declanșează mult discutata constipație? De ce încetinește tranzitul și se îngreunează eliminările de materii fecale și reziduuri, din intestin?
Sunt cauze multiple.
Pe scurt, vorbim despre:
- Acizi (care usucă, deshidratează, irită și inflamează)
- Mucus (placă mucoidă) care blochează, obstruează, încetinește și colmatează
- Spasme – care împiedică și încetinesc înaintarea
- Emoții – care încordează corpul și din lipsa relaxării, stagnează toate fluxurile, prin toate țevile.
Parcă am făcut un deviz pentru sistemul de canalizare de la baie sau bucătărie. Așa sună lista de mai sus. Asta și este intestinul nostru. Un complicat sistem de canalizare.
Dr. Robert Morse a introdus un concept și mai revoluționar, numit ”constipație interstițială” – când inclusiv spațiul dintre celule este blocat și colmatat, și totul în corp este constipat (nu doar intestinul). Din punctul lui de vedere, sunt doar două cauze majore: dieta și stresul.
Ce soluții avem pentru constipație?
1) Odihna, relaxarea, calmarea și liniștirea.
Dispariția grijilor duce la vindecarea constipației.
Ușor de spus, dar greu de realizat, când mintea ne este hrănită cu informații care induc griji și agitație. Aici este lucrul important și masiv al creierului / intestinului fiecăruia dintre noi: ce absorbim și ce eliminăm. Ce reținem în corp și ce alegem să eliminăm.
Majoritatea informațiilor primite pot fi evacuate cu ușurință, ca ne-necesare. Dar sistemul de filtrare necesită funcționare matură (intestin subțire puternic și antrenat).
2) Mișcarea zonei buricului și respirația profundă
Sunt naturale în timpul exercițiilor de Pilates, yoga sau altor practici regulate de mișcare.
Fetele de la studioul Pilates Vitality din Constanța vă așteaptă să vă alăturați comunității în creștere a celor care mișcă regulat corpul fizic. Astăzi începem și programul cu Minidozele de mișcare și sănătate. Special pentru intestine și dinamica lor, dar și pentru ficat și suprarenale. https://vitalitystudio.ro/.../minidoze-de-miscare-sanatate/
3) Alimente bogate în fibre: fructe și legume, preparate creativ și servite inteligent
Favoritele intestinului subțire? Din ce am observat, zucchini, morcovii, merele, apio / țelina, sfecla, gulia și ridichiile (bine preparate)
Favoritele intestinului gros? Perele, prunele, kiwi, dudele, cireșele și sucul de struguri (mustul). Atenție la doze!
Constipația este produsă cel mai frecvent de: lactate, dulciuri, făinoase, combinații proteine+carbohdrați (plăcina cu brânză, sandwich-uri, pizza, carne cu cartofi etc), amestecuri.
Observați fiecare ce favorite au intestinele voastre. Gusturile și reacțiile sunt individuale și personalizate.
4) Suplimente naturale:
Extract din Măr pădureț D1 (Plantextrakt Cluj), 25 pic în apă, de 2 ori pe zi – 5 zile pe săptămână, 1-2 luni (se observă repede dacă funcționează).
Total colon cleanse (Secom), o capsulă de 2 ori pe zi – 5 zile pe săptămână, o lună
Triphyla (Ayurmed), o capsulă de 2 ori pe zi – 5 zile pe săptămână, 1-2 luni
Transit bio (Santarome), o fiolă în apă, de 1-2 ori pe zi – 5 zile pe săptămână, 1-2 luni.
Desigur că sunt multe altele. Le-am selectat pe cele la care am observat procentul cel mai mare de răspunsuri bune.
5) Gândirea pozitivă și trăirea în prezent
Constipația apare când mintea rămâne blocată în trecut (cum s-a întâmplat cu mintea mea în ultimele zile) și nu curge cu fluxul timpului. Regretele, vinovăția, nemulțumirile, nostalgia, furia și frica ne agață de trecut. Iar aceasta oricum nu mai poate fi schimbat. Avantajos pentru energia noastră este să procesăm (să recapitulăm) trecutul, să învățăm/digerăm lecția lui și să mergem mai departe. Corpul fizic trăiește în prezent.

Astăzi sărbătorim intestinul: subțire sau gros, loc de absorbție sau loc de eliminare, filtru și zonă de acumulare, tranzit sau zonă de stagnări, organ important și cu roluri semnificative în sănătatea noastră.

Să avem o zi cât echilibrată, cu intestinele funcționând impecabil

Cu iubire, tuturor

Sursa foto și text: Facebook/ Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii