Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua 37 - 6.02.2022. Astăzi sărbătoresc creșterea

ro

06 Feb, 2022 13:08 1328 Marime text


Cuvintele pe care le folosim au diferite înțelesuri și definiții. Fiind simboluri, cuvintele sunt mai flexibile ca apa. Le poți folosi în toate modurile și se adaptează la multe semnificații. 

Creșterea este un cuvânt util, dar poate fi și inutil. Depinde mult de context și percepția celui care îl folosește. 

Astăzi sărbătoresc creșterea ca proces natural, în care ceva mai mic devin mare. Cum este creșterea corpului fizic din copilărie până la vârsta adultă. În fiecare zi, corpul se transformă, se modifică, se ajustează. Creșterea continuă până la finalul vieții. În alte moduri și în alte feluri. Intenția și direcția conștientă pe care o dăm procesului de creștere se schimbă odată cu maturizarea creierului prefrontal (care ne transformă în oameni). 

Corpul crește în putere, flexibilitate și îndemânare, dacă ne îndreptăm atenția și toată energia spre obiceiuri avantajoase, repetiții zilnice, care să-l mențină așa. Mișcările fizice regulate, repetițiile zilnice mici, dar importante (exerciții de dimineață, genuflexiuni, aplecări în față, sărituri cu coarda sau învârtit de cerc de hoola hoop) oferă prin repetiție baza pentru o creștere a vigorii. 

Corpul poate crește și în grăsime, sau rigiditate, iar la vârstă înaintată să se miște ca o jucărie stricată. Și asta este posibil. Dar nu această creștere o sărbătoresc astăzi. Doar o amintesc ca o variantă indezirabilă. 

Mintea crește în cuprindere, conexiuni, evaluări complexe și rapiditatea raționamentelor, dacă o antrenăm zilnic și îi oferim teren pentru exersare. Înțelepciunea experiențelor vârstei și o minte ageră cresc adaptabilitatea persoanei în lume. 

Desigur că mintea poate crește în blocaje, fixisme și obiceiuri dăunătoare (văicăreli, jeluiri și auto-agresiune - ”bietul de mine”; ”sunt vinovată”; ”ce rușine mi-e” bla bla bla). Atenție la repetiția zilnică a vorbelor care nu ajută creșterea. Este la fel de ușoară precum creșterea buruienilor pe un teren neumblat și pe care nu se cultivă flori. 

Cultivarea și creșterea florilor presupune mult efort. Dedicație. Timp și energie oferite procesului. Creșterea buruienilor este spontană și în voia presiunii grupului. Dacă este loc liber, vor crește buruieni. Semințele lor sunt peste tot. 

Creșterea relațiilor este o altă parte a sărbătorii de astăzi. Relațiile umane se bazează pe respect și încredere. NU pe iubire. Puteți să protestați cât doriți. Iubirea este un cuvânt, în spatele căruia se ascunde fie sexualitate, fie dorința de posesiune, fie diferite scheme comerciale (curând vine 14 februarie - stați cu ochii deschiși și veți descoperi ce spun). În schimb, respectul și încrederea se câștigă greu și se mențin cel mai greu. 

Relațiile de durată ale vieții noastre: cu propriul corp, cu cei dragi din jur, cu natura și viața, presupun încredere și respect. 

Din respect pentru corp, ai grijă ce și cum pui în el și pe el. Ce mănânci și cu ce te îmbraci te definește ca persoană și definește cum se raportează ceilalți la tine. 

Din respect pentru cel de lângă tine, vorbești într-un fel care vă face bine amândoura, acționezi în binele tuturor și nu reacționezi ca un copil la groapa de nisip, în momentele tensionate. Nu dai cu lopățica în cap și nu arunci jucăriile, la prima provocare. Respiri adânc, te centrezi în puterea de adult și pui întrebări: ”ce vrei să spui cu asta? Am înțeles eu bine și este așa....? ce pot să fac să te ajut sau să mă ajut?” Întrebări de adult. 

Eviți cât poți întrebările de copil speriat ”de ce mi se întâmplă mie asta?”

Înveți prin repetiție să pui întrebări de adult: ”ce stă în puterea mea acum? În ce mod pot să acționezi sau să NU acționez pentru a găsi o soluție la problemă?”

Din respect pentru cel de lângă tine spui cuvinte de apreciere, mai des decât cuvinte de judecată și critică. Repetiția avantajoasă produce creștere dezirabilă diferită decât repetiția dezavantajoasă. 

Am văzut cupluri după 60 de ani de relația care se ceartă de dimineață până seara despre gustul cafelei de dimineață, mirosul șosetelor și vasele așezate în altă parte a bucătăriei. Timp de 60 de ani oamenii aceștia au crescut neînțelegerea, comunicarea dez -împuternicitoare și comportamentul de copii la groapa cu nisip: cum ne supărăm, cum ne dăm cu lopățica în cap. 

Dar am văzut și cupluri în care zilnic, el sau ea rostesc cuvinte de mulțumire și recunoștință: ”îți mulțumesc pentru viața noastră împreună; sunt recunoscătoare pentru prezența ta; viața mea este mult mai frumoasă alături de tine”. 

Repetițiile avantajoase cresc o relație care-i va susține pe amândoi, pe măsură ce timpul trece. Calitatea unei astfel de relații susține calitatea vieții în general. 

Astăzi sărbătorim creșterea avantajoasă. 

Lumina crește în fiecare zi, lungimea zilei se alungește, pe măsură ce ne îndreptăm spre Echinocțiul de primăvară. Luna este și ea în creștere (pe 8 februarie avem primul pătrat al lunii), energia creativității crește, cu fiecare acțiune în care dedicăm timp părții noastre imaginative. Mă uit la cele 5 mărțișoare pe care le-am confecționat de la începutul lunii februarie, cu stângăcie și talentul unei fetițe de grădiniță. Dar mi-a făcut plăcere întregul proces și sunt bucuroasă de toate celelalte fotografii primită, în care alte doamne își antrenează talentul creativ alături de mine. Abilitățile noastre cresc prin repetiție. 

Creșterea este un proces prin care lumea se schimbă. 

Creșterea este o aventură, pentru că este o călătorie, nu o destinație. 

Nu există final. Și asta îmi place cel mai mult. 

Odată cu creșterea, astăzi sărbătoresc infinitatea evoluției vieții. 

O parte din magia vieții. 

Să avem o zi frumoasă, relaxantă și o creșterea a prezenței și conștientizării interioară. 

Cu iubire, tuturor,

Sursa foto și text: Facebook/ Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii