Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanţaEsteBine Ziua 360 – 26.12.2022 Astăzi sărbătoresc petrecerea

ro

26 Dec, 2022 09:26 1282 Marime text
Ce interesante sunt cuvintele pe care le folosim pentru a descrie evenimente mai speciale din viața noastră: aniversare, petrecere, masă festivă, sărbătoare.
În special cuvântul ”pe-trecere”, care marchează evident o modalitate de trecere a timpului diferită: când suntem împreună cu alții, timpul trece, aproape că zboară, energia se consumă, conștiența este mai încețoșată, comportamentele automate sunt la conducere.

În toate adunările festive, puterea obișnuințelor și a ritualurilor sociale este intensificată. Facem ceea ce fac toți cei din jur, pentru că dacă nu ne ”aliniem”, opunem rezistență sau declarăm că dorim să facem diferit, declanșăm reacțiile majorității.
Cum se poate rezista la o petrecere cu mai puțină mâncare sau cu alte alegeri alimentare decât ale celorlalți? Cum se poate rezista fără să introducem în corp alimente care sedează sistemul nervos și slăbesc ficatul?

Cu mult umor, strategii de comunicare îmbunătățire și redirecționare a atenției.
La orice petrecere, fiecare persoană este ocupată de propria farfurie, de propriile senzații și nevoi, și mai ales, de rezistența la amestecul de energii, care declanșează stări emoționale variate. În același timp, însă, fiecare devine mult mai sensibil la orice ”deviere” de la norma de grup, pe care o taxează zgomotos și mai ales, ironic.
Nu stă nimeni să vadă exact ce și cât pui în gură.

Dacă plimbi mâncarea prin farfurie, o tai și o re-aranjezi, o miști și o deranjezi din structura ei inițială și iei doar guri minuscule, pe care le mesteci îndelungat, poți să mănânci extrem de puțin (din ceea ce alegi) fără ca cineva să observe, real, cât ai consumat. Important este ca tu să fii echilibrat și fără stare de foame sau poftă, pentru că în această situație, cantitatea alimentară pe care o consumi este exagerat de mare, fără să-ți dai seama.
De asemenea, la o petrecere poți să faci conversație cu oricare dintre mesenii din jur, punând întrebări despre ei și problemele lor, fără să povestești propriile tale probleme. Focalizarea pe ceilalți este cheia exercițiului generozității, ce funcționează bine la o petrecere. Oamenii adoră să vorbească despre ei înșiși, așa că n-au nevoie decât de o mică încurajare și de ceva atenție / interes.

Dacă există muzică sau se dansează, mișcarea fizică este alegerea cea mai bună în locul mâncării, ce va continua să poposească în farfurie, indiferent dacă vei spune da sau nu. Alte soluții bune sunt susținerea gazdei în servirea la masă sau debarasarea (și curățarea) veselei între feluri. Orice implică mișcare fizică te va ține cât mai departe de statul pe scaun și consumul alimentar ce te-ar putea îngreuna.

Trecerea timpului la o pe-trecere se face strategic, intenționat și mai ales, eficient pentru tine. Este exact precum organizarea unei vânători bune, în care ”prada” este starea ta de bine. O vânezi cu atenție și cu intenție neînduplecată. Dar mai ales, cu zâmbetul pe buze.
Fiecare ocazie de a pe-trece timp alături de alți oameni devine un exercițiu de prezență și de alegeri personale favorabile. Uneori, iese bine și te simți mândru de propriul tău antrenament.
Alteori, nu iese atât de bine și cedezi presiunii sociale. Starea de rău și îngreunare de după îți anunță lipsa de putere personală.
Oricum ar fi, o pe-trecere este o testare importantă a lucrului interior pe răbdare, centrare în inimă, flexibilitate mentală și scădere a importanței de sine.

Astăzi sărbătoresc petrecerea, ca oportunitate de creștere interioară și antrenament personal.
Să avem o altă zi de pe-trecere cât mai eficientă a timpului, alături de cei cu care alegem să împărtășim drumul neprețuit al vieții
Cu iubire, tuturor

Articol şi foto preluate de pe Facebook-Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii