Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 335 – 1.12.2022 Astăzi sărbătoresc Festivitățile

ro

01 Dec, 2022 14:27 1045 Marime text
Prima zi a lunii decembrie are o semnificație culturală importantă pentru zona în care ne aflăm. Prin consens general, ne luăm cu toții liber și sărbătorim cum știm mai bine la nivel național. Pentru unii, aceste festivități înseamnă fast și organizare. Nu contează cum este vremea, nu ținem seamă de precipitații, de starea de sănătate a celor scoși pe stradă la defilare, important este să facem parade ce marchează un consens cultural.

Festivitățile sociale sunt ocazii în care se testează acceptarea unei povești.
Dacă nu participi, înseamnă că nu accepți povestea și ceilalți care sunt prinși în Joc te pot exclude.
Asta este valabil pentru festivitățile ce urmează cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, dar și pentru orice fel de celebrări tip consens: botezuri, nunți, aniversări, absolviri, promovări sau înmormântări.

Festivitățile au propriile lor scenarii și o regie uniformă: se derulează neapărat în jurul meselor, cu hainele cele mai bune pe noi, includ neapărat cantități importante de mâncare și de băutură, iar cei aflați la masă îi supraveghează pe toți cei prezenți, ca nu cumva vreunul să evite intoxicarea generală. Se insistă ca toți să guste, un pic măcar, să introducă în corp ”bunătățile” oferite în scop festiv. Și dacă se poate, se mai și dansează sau ascultă muzică, pentru a mișca un pic corpul fizic și a-i oferi spațiu pentru mai multă mâncare.

Nu poți participa la un Orășel al copiilor fără să consumi cantități impresionante de zahăr, în toate formele. Și nu poți participa la nicio festivitate de adult, fără cantități impresionante de alcool.
Sărbătoresc festivitățile pentru că ele pot fi privite în multe feluri. Ca pe o ocazie de întâlnire cu alți adulți și testare a tuturor abilităților dobândite întregul an: răbdare, toleranță, minimizarea importanței de sine, acceptare, folosirea momentului potrivit și multe altele. Dar și ca o ocazia de a observa scenariile sociale repetitive.

Începem o lună a festivităților, și începem o perioadă în care vom fi împinși de valurile sociale la ”prea mult”. Cumpărături, întâlniri, consum fizic – toate vor fi ”din ce în ce mai mult”. ”Poți mai mult” ni se spune de la școală, până la serviciu, și la consumul de bunuri și alimente. Chiar că putem mai mult. Nu-i așa?

Sărbătorim astăzi festivitățile, ce încep oficial din această zi și se vor întinde pe toată luna decembrie. Străzile s-au împodobit cu luminițe (în nostalgia soarelui, care se vede rar pe cer, întreaga lună) și înlocuim treptat fructele, legumele, plimbările în Natură cu vin fiert, mâncare gătită și întâlnirile festive de iarnă.

Să avem cu toții o zi cât mai frumoasă și prezentă, cu observatorul treaz și zâmbetul pe buze. Ancora festivităților este întotdeauna simțul umorului.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii