Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 295 – 22.10.2022 Astăzi sărbătoresc ecranele

ro

22 Oct, 2022 11:02 919 Marime text
Dacă sunteți prins în jocurile minții, dar începeți să fiți conștienți de împletirile lor, nu se poate să nu observați repetițiile de cifre interesante, de-a lungul unei perioade de timp.
Aveți zile și săptămâni când vedeți 11:11 la ceas, fără să vă propuneți.
Sau ore precum 12:12, 21:12, 13:13 sau 22:22.

M-am amuzat văzând data de astăzi, care repetă iar jocul de 22:22 în care suntem prinși de la începutul acestui an. Fiind foarte ocupați să-i înțelegem semnificațiile ascunse, iar mintea bine încâlcită în povestea țesută de social, nu am fost atenți la modul în care ecranele ne-au preluat programarea mentală.
Astăzi sărbătoresc ecranele pentru că sunt noii zei pe care îi venerăm.

Strămoșii noștri, când nu pricepeau ceva cu privire la lume sau ei înșiși, cereau sfaturile unor preotese, oracole, vraci sau magicieni, care se conectau cu ”forțele” de dincolo și ofereau ghidaje.
Când dorim informații în prezent, noi ne conectăm cu alte ”forțe” de dincolo și intrăm pe ecranele magice, căutând printre informații enorm de multe, încărcate de cine știe cine, cine știe unde (eu una, chiar nu pricep ce este ”internet-ul”, în ciuda tuturor explicațiilor specialiștilor – ceva din mine nu cumpără complet povestea) pe care le considerăm ”adevărul” și în baza cărora luăm decizii ce ne pot afecta viața.

În prezent, purtăm ecranele cu noi pretutindeni, pe stradă când mergem, în baie la toaletă, la bucătărie, când ne alimentăm, la orice întâlnire și la orice călătorie în Natură. Nici măcar nu mai suntem atenți la frumusețea din jur, la detaliile arborilor sau locului pe care îl vizităm. Suntem mult mai preocupați să găsim cel mai bun unghi din care să facem poze, pe care să le trimitem tuturor celor interesați (sau nu), ca să arătăm cât de multe suntem noi în stare să întreprindem.

Ecranele ne-au transformat cultura balcanică curioasă și băgăcioasă într-una de-a dreptul intruzivă. Este adevărat că fiecare dintre noi oferă informația pe care dorește să o ofere, nu te forțează nimeni să dai raportul unde ești și ce faci. Dar pentru că ”toți o fac”, spiritul de grup influențează mult și ne trezim că ne expunem detalii ale vieții, pentru delectarea oricui dorește.
Ecranele sunt zeii și autoritățile prezentului.
Niște zei care au venit cu nevoia de sacrificii și ofrande. Ca orice zeități care se respectă.

Ecranele ne afectează vederea (numărul persoanelor cu tulburări de vedere crește impresionant), produc dureri de cap și tulburări ale circulației cerebrale (migrene, sinuzite, probleme de auz etc), ne afectează somnul (lumina ecranelor, mai ales seara, afectează glanda pineală, cea care produce melatonina și ne ajută să avem un somn liniștit), ne afectează dispoziția interioară (devenim agitați și hiper-excitați, ca după ce mâncăm zahăr sau bem Cola) și ne scot din corpul fizic (când ești în ecrane îți neglijezi complet corpul).

Este interesant cum moda timpurilor schimbă modul în care este direcționată atenția oamenilor. Venerăm ecrane și personalități virtuale, așa cum altă dată am venerat imagini pictate și alte entități virtuale.
Dacă mai rămâne un pic minuscul de detașare și conștiență, este util să privim dincolo de moda timpurilor și să observăm direcționarea clară a minții umane către o altă sursă de autoritate: Inteligența Artificială.

Astăzi, într-o zi de week-end, în care avem timp să respirăm și să stăm cu corpurile noastre, putem să încercăm să mai închidem din dispozitive și să ne observăm pe noi înșine. În Natură este mai simplu să o facem, dar și oriunde ne simțim în siguranță și nu foarte bombardați de stimulii lumii moderne.

Este util să avem mici pauze de la orice facem. Căpătăm un pic de detașare bine-meritată, pentru a ne observa mai atent. Curiozitatea noastră naturală percepe detalii și de fiecare dată, caută soluții practice.
Să petrecem astăzi o zi cât mai echilibrată, puțin în ecrane, puțin în Natură și în corp și să ne observăm propriile senzații și reacții. Să antrenăm observatorul, chiar și în prezența ecranelor. Oare de ce avem astăzi 22:22 atât de evident, în drumul nostru?
Să ne fie bine tuturor,
Cu iubire

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii