Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 293 – 20.10.2022 Astăzi sărbătoresc consecvența

ro

20 Oct, 2022 09:10 896 Marime text
Am făcut o descoperire importantă în decursul ultimilor 30 și ceva de ani, de când mă ocup intensiv și profesional de corpul uman și starea lui de sănătate. Citind cărțile și ascultând poveștile oamenilor, am început lucrul în domeniul medicinei cu senzația că multe dintre structurile adulte, convingerile mentale și obiceiurile comportamentale sunt fixate odată cu vârsta și nimic nu poate fi schimbat fundamental, doar ceva modificări făcute pe ici pe colo (ca în Caragiale).

Pe măsură ce am experimentat pe mine și pe cei apropiați, apoi pe mulți dintre cei cu care am avut privilegiul să lucrez, am aflat că ființa umană rămâne modelabilă până la adânci bătrâneți. Nu atât de rapid și simplu ca în copilărie, dar plasticitatea nu dispare niciodată.
Nimic nu este ”bătut în cuie” la o ființă umană.

Totul poate fi schimbat, totul poate fi ajustat, modificat, re-programat, re-ajustat.
Când am realizat acest lucru, am înțeles insistența publicității mass-media, care repetă îndobitocitor sloganuri publicitare, pe toate căile posibile (vizual, auditiv dar și kinestezic, de câte ori este posibil). Am înțeles structura repetitivă a obiceiurilor culturale, prin repetiția cărora se menține ancorarea oamenilor în tradiții.

Am înțeles de ce sărbătorim 50-60 sau 80 de ani Crăciunul în aceeași zi, în același mod, de ce avem fel și fel de alte sărbători foarte comerciale impuse de sisteme rulate financiar.
Uitarea este un mecanism foarte important și util pentru ființele umane.

Când nu ne mai punem atenția pe ceva, când nu mai repetăm ceva o perioadă de timp, uităm. Dacă nu mai vorbim de ceva sau cineva, amintirea despre conexiunea respectivă se șterge. Toți am avut experiența asta. Uităm despre oameni cu care am făcut școala, cu care am fost la serviciu sau pe care i-am întâlnit în decursul vieții. Uităm complet. Ca și cum totul s-a șters și n-a fost niciodată acolo acea experiență.

Am înțeles și insistența cu care suntem încurajați să facem fotografii, pentru a ne agăța de momente în timp, de locuri și persoane. Ele ne ajută să nu uităm, să stăm cu sacul trecutului plin și să înaintăm în prezent sau spre viitor îngreunați și plini de emoții grele.
Consecvența cu care ni se impun anumite tipuri de comportamente este evidentă.
Repetiția frecventă a ceea ce se consideră că este important pentru noi toți ne menține în povestea dorită de social, în care fiecare are locul și rolul său determinat. Puțini îndrăznesc să iasă din narativul oficial și să se strecoare printre basme.

Re-educarea ființei umane spre vindecare și auto-regenerare se face tot prin consecvență. Prin repetiția continuă, iar și iar, a unor comportamente care să susțină procesul de refacere și regenerare. În procesul de ștergere a tiparelor vechi și implantare a altora noi, repetiția inteligentă joacă un rol determinant. La fel și uitarea de care povesteam. Dacă nu mai repetăm comportamentele dăunătoare, ușor-ușor acestea se șterg și se uită. Dacă repetăm comportamente utile, iar și iar, acestea devin noi realități.

Ceea ce fac zilnic îmi determină frecvența de vibrație a zilei și a vieții.
Consecvența cu care îmi fac exercițiile ce-mi mențin corpul în cea mai bună formă posibilă, în fiecare zi, consecvența cu care consum alimentele benefice pentru buna energie și funcționare a creierului și ficatului, consecvența cu care folosesc cuvinte binevoitoare și stau în prezent, în orice dialog sunt trasă – determină gradul de stare de bine pe care mi-l ofer.

Astăzi sărbătoresc consecvența, repetiția frecventă, reluarea zilnică a unor acțiuni, cuvinte, dialoguri, comportamente – pentru că reprezintă mecanismul principal al menținerii stării în care mă aflu sau mecanismul principal al schimbării și re-programării. Repetând ceva și neglijând altceva, schimb focalizarea atenției de pe o direcție pe alta.

Depinde de mine să folosesc consecvent repetiția inteligentă și uitarea selectivă, depinde de mine să deprind acționarea înțeleaptă, treptată, în ritmul digestiei corpului (puțin câte puțin, continuu, fără entuziasme gratuite și fără grabă, cu perseverența celui care urcă molcom pe un vârf înalt, în munți).

Vă invit ca astăzi când sărbătorim consecvența să petrecem o zi în care să aplicăm acțiuni inteligente aducătoare de stare bună: genuflexiuni, exerciții de respirație, exerciții ale privirii și vederii, stretching și întinderi, consum de alimente vii și energizante pentru corp, dialoguri binevoitoare cu noi înșine (nu facem greșeli, astăzi, ci facem antrenamente de prezență) și cu ceilalți – tot ce este posibil în energia zilei, așa cum se desfășoară ea astăzi. Iar diseară, la finalul zilei, să ne sărbătorim cu o baie cu săruri sau un duș cald și un ceai de fructe de pădure. Și să ne felicităm pentru puterea interioară de a fi consecvenți în obținerea unei stări de bine.

Să avem o altă zi cât mai echilibrată și interesantă, în căutare consecventă a stării de bine, prin economie de energie sau folosirea ei în mod eficient.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii