Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 258 – 15.09.2022 Astăzi sărbătoresc smochinele

ro

15 Sep, 2022 10:38 1246 Marime text
Am simțit nevoia să fac o pauză la subiectele discutate în ultimele zile.
Sunt interesante considerațiile despre modul în care funcționează mintea umană.
Nu știu vouă, dar mie uneori îmi fac foame, când stau prea mult în minte și profunzimile sale.

Pentru că acest creier minunat al nostru consumă multă energie.
Și ce aliment mai dulce și sățios pot să găsesc într-o toamnă călduroasă în Dobrogea decât smochinul?
Foarte multă lume în Constanța și în jurul orașului are în curte smochini. Anul acesta, au avut roade multe și bogate, pentru că vremea a fost mediteraneeană – deșertică – o combinație din cele două: adică exact ce au avut nevoie smochinii.

Am primit smochine proaspete, dulci, aromate și extrem de gustoase, prin generozitatea unor paciente din Constanța, care au în curte arborii atât de generoși cu fructe sățioase și consistente.

Stomacul meu a fost recunoscător, pentru că aceste fructe echilibrează pH-ul gastric, iar pancreasul a fost de asemenea, mulțumit, întrucât digestia fructelor s-a făcut fără consum de insulină prea mare. Smochinele se digeră rapid, se elimină și mai rapid (intestinele au fost și ele prinse la capitolul ”satisfacție”) și se asimilează rapid.

Noroc că sunt doar câteva zile în care ne bucurăm de roadele abundente ale smochinului. Altfel, probabil că greutatea noastră, a tuturor, ar avea de suferit.
Pentru că ne oprim cu greu din savurarea bunătăților din arborele biblic.
Da, smochinul se găsea și în grădina lui Adam și a Evei. Doar cu frunzele sale uriașe s-au acoperit cei doi, după ce au consumat din fructul Cunoașterii binelui și răului (unii spun că acest fruct a fost smochinul).

Dacă doriți să știți ce efecte au smochinele asupra creierului, viziunii, înțelegerii și memoriei, puteți să testați singuri: consumați-le și observați.
Așa cum vă spuneam, creierul nostru consumă cantități impresionante de glucoză (sau de oze – zaharuri – ce pot fi în multe forme – fructoză, glucoză, galactoză, combinații). Smochinele cele dulci, aromate și consistente sunt printre favoritele multor consumatori de fructe, majoritatea observând mai buna funcționare intelectuală după o masă de smochine.

Natura este generoasă cu noi, oamenii.
Fiecare sezon vine cu fructele sale.
Fiecare arbore are perioada sa de dăruire și generozitate.
Când ne bucurăm de aceste ofrande ale naturii, permitem corpului să se alinieze cu întreaga vibrație a vieții din Natură.

Astăzi sărbătoresc smochinele pentru că sunt fructe ce anunță finalul verii și apropierea toamnei. Și ne amintesc de schimbarea climatică importantă prin care trecem.
Treptat, România devine un loc în care încep să crească bine smochinii. Deocamdată doar Dobrogea și sudul României.

Este interesant să observăm cum totul se schimbă, ușor-ușor.
Să avem cu toții o zi abundentă cât un smochin plin de roade.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii