Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 25 – 25.01.2022. Astăzi sărbătoresc granițele

ro

25 Jan, 2022 09:59 1474 Marime text
Delimitările între zone și persoane sunt importante. Oricât discutăm noi despre uniune și unire, ne referim la anumite aspecte comune, nu la împărtășirea a tot și toate. Când am încercat să ne punem în comun viețile la nivel de stat național, am creat comunismul, care s-a terminat cu un dezastru. Pentru că am favorizat ca unii oameni să devină ”mai egali decât alții” vorba lui Orwell în cartea sa 1984. 

Așa încât, unire-uniune să fie, dar să ne păstrăm granițele individuale. 
La fel cum celulele corpului au o membrană celulară bine structurată, plină de receptori, care recunosc și permit intrarea unor molecule și blochează pătrunderea altora. 

Celulele se reunesc pentru a forma țesuturi și organe, dar nu-și pierd granițele individuale. Le respectă și le mențin, pentru că ele ajută la delimitarea formelor caracteristice și împlinirea funcțiilor specifice. 

Celulele ale căror granițe slăbesc și încep să se încalece unele pe altele și totul în jur se transformă în țesut canceros. Care seamănă tare mult cu comunismul, invaziv în mod perfid și mortal, în stadiile avansate. 

Astăzi sărbătoresc granițele sănătoase ale ființei umane, ale spațiilor personale și ale tuturor teritoriilor care necesită granițe. 

Granițele personale se definesc în termeni de gânduri pe care le permit în conștiența mea și le repet în dialogul minții. Da, în computerul minții pot intra tot feluri de informații tip junk (gunoaie), dar dacă nu le repet și nu le permit să se agațe, intră pe o ureche (emisferă) și ies pe alta. Când ignor ceva, acel ceva încetează să mai existe pentru mine. 

Imunitatea mentală implică să gândesc pentru mine, să am o viziune asupra lumii și vieții, asupra poziției mele acolo unde sunt, să—mi văd de treaba mea și să nu las valurile de zvonuri ale lumii să mă ducă în furtuni tip anxietate sau panică. 

Granițele personale se definesc și în termeni de emoții. Gândurile și replicile altora mă împing în reacții emoționale dezechilibrate.

Puterea cuvintelor este imensă și nu o subestimez. Sărbătorind granițele personale, astăzi sărbătoresc indirect puterea cuvintelor de a-mi menține întregi aceste granițe. Imunitatea emoțională înseamnă că pot să simt frică, furie, tristețe sau nemulțumire, dar să observ apariția lor și să nu le permit să se transforme din pale de vânt în tornade. Le opresc cât de repede pot, prin alte cuvinte de împuternicire (afirmații pozitive) sau prin simțul umorului. Râd de mine. Și râd de situație. 

Granițele personale se definesc în toți termenii fizici pe care îi accept pentru siguranța corpului meu și a familiei mele. Caut locul potrivit în această lume în care să mă simt ”în siguranță” (deși este un termen relativ, pentru lumea dificilă în care ne aflăm în prezent).

Dacă sunt acordată la corpul meu, știu în fiecare moment ce am de făcut să fiu bine. Ce să pun în corpul meu, cum să-l mișc, unde să-l poziționez, cu cine să mă asociez etc să minimizez impactul forțelor tip haotic. 

Sărbătoresc astăzi granițele personale pentru că-mi reamintesc de puterea personală de a-mi întări imunitatea, la toate nivelele. Și îmi amintesc de multe situații dificile din trecut, din care am scăpat și învățat câte resurse interioare am. 

Toată ziua de astăzi suntem atenți la granițele personale, mentale, emoționale, fizice și sociale. Tentative de nerespectarea a acestor granițe vor fi la tot pasul. Nu le blamăm, ci ne eschivăm cât de artistic reușim, cu priceperea unor specialiști în Aikido. Sau a unor skiori cu experiență. Zi de granițe, zi de cristiane, șerpuire printre obstacolele lumii. 

Să avem o altă zi minunată de sărbătoare, pentru că viața noastră este o sărbătoare continuă. 
Cu iubire, tuturor.

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii