Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 207 – 26.07.2022 Astăzi sărbătoresc limonada

ro

26 Jul, 2022 09:09 1245 Marime text
Când temperatura exterioară depășește în mod constant 30 de grade, nivelul de acidoză din corpul nostru crește. Sângele începe să fiarbă și starea de ”încingere” a întregului nostru sistem se resimte.

Hidratarea, alături de respirație și statul la umbră, reprezintă soluții practice de folosit pentru această perioadă.
Fluidele pentru hidratare sunt diferite de apă.
Știu că toată lumea spune ”să bem multă apă”.

Cu cât beți mai multă, cu atât transpirați mai mult și vă este mai sete.
Nu spun eu asta. Spune Galina Shatalova, o expertă a lumii medicale în îngrijirea maratoniștilor și atleților de anduranță (alergări în deșert).
https://www.centrulnatura.ro/specialistii-se-trezesc/

În perioadele de arșiță sau când există risc de deshidratare, fluidele cele mai potrivite sunt soluțiile de glucoză sau cele de săruri (exact ”combinațiile” pe care le primim în perfuzie, când ajungem în spital, în stare de șoc).
Ce combinații ”naturale” tip glucoză sau săruri putem să ne facem singuri, acasă?
Astăzi vă propun una dintre ele, pe care o și sărbătorim ca vedetă a zilei.

Face parte din categoria apelor fructate, apă în care adăugăm bucăți de fructe, le lăsăm acolo peste noapte și o consumăm în ziua următoare.
Limonada este un fel de ”apă fructată”, în care combinăm bucăți de lămâie sau zeamă de lămâie (ori lime) alături de puțină miere și apă.

Irina de la Studioul Vitality mi-a dezvăluit rețeta sa favorită de limonadă, pentru plajă. Ea pune bucăți de lămâie la congelator, pentru a le transforma în ”cuburi de gheață” și le adaugă la apa din termos, obținând o limonadă originală, acrișoară, rece, dar și aromată.
Mi-a plăcut ideea mult și toți cei care au gustat limonada Irinei au lăudat-o.
Când ai de-a face cu fructele, devii extrem de creativ.
Poți să le combini în multe feluri, să le pui la congelator și să le combini în moduri originale între ele sau cu diferite alte ingrediente.

Mama Irinei face o limonadă cu mentă extrem de aromată și răcoroasă. Pe lângă apa cu lămâie și miere, adaugă mentă proaspăt culeasă din grădină, mărunțită și lăsată puțin la macerat, alături de restul ingredientelor. Delicioasă și savuroasă. Am degustat-o personal și am savurat fiecare gură din paharul servit.

Propria mea rețetă de limonadă este cu frunze de roiniță (Melissa off sau lămâiță), pe lângă apă, miere și zeama de lămâie. Mi-a plăcut cum a ieșit.
Voi ce rețete de limonadă ați găsit pentru vara asta călduroasă?

Astăzi sărbătoresc limonada pentru că reprezintă cea mai simplă, la îndemână, dar eficientă și plăcută soluție de hidratare în zilele foarte călduroase. Nu necesită aparat de făcut suc, ca în cazul fresh-urilor de măr cu morcov, sau măr cu sfeclă, ori apio cu măr sau portocală (alte fluide eficiente de rehidratare, cu ”săruri” naturale și glucoză).
Să faci o limonadă nu necesită timp mult (de procurat ingredientele sau de asamblat). Și poate fi la îndemâna oricui.

Sărbătoresc astăzi limonada pentru că este o soluție de rehidratare și răcorire ușor de folosit. Ca majoritatea soluțiilor practice, este nu doar simplă, ci și versatilă. Alături de exercițiile simple de respirație PE NAS (ritmul 4-4-4-4 este extrem de ușor de folosit pentru relaxare), limonada mișcă fluidele corporale (sângele, limfa), le curăță, dinamizează corpul și facilitează adaptarea la caniculă.
Să avem cu toții o altă zi ”în cuptor” cât mai echilibrată și focalizați pe soluții ”la îndemână” de susținere a corpului.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii