Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 201 – 20.07.2022 Astăzi sărbătoresc stăncuțele

ro

20 Jul, 2022 13:58 1025 Marime text
Mi-a plăcut numerologia zilei de astăzi. O mulțime de cifre 2 care indică DUALITATEA. Acest aspect încorporat în energia anului 2022 de la început.
2 se referă la aspectul polar, mai ales pe zona extremelor (bine/rău, corect/greșit, adevăr/minciună), dar și pe relațiile inter-umane (te iubesc/te urăsc).

Dualitatea este caracteristica minții umane (de aici vin și cifrele, literele, cuvintele, poveștile).
Corpul nostru are și o el o variantă de dualitate, numită sistem nervos vegetativ.
Dualitatea lui reală este acțiunea versus relaxarea (adaptarea la mediu).

Cu alte cuvinte, sistemul nervos simpatic (de acțiune) este cel care ne conduce prin intermediul adrenalinei și hormonilor glandelor suprarenale, să ne luptăm, să rezistăm, să ne războim, să acționăm și să fugim cât ne țin picioarele – dacă percepem pericole.
Iar sistemul nervos parasimpatic (de relaxare) este cel care ne ajută să ne odihnim, să ne hrănim, să avem o imunitate bună și să ne reproducem.

Când suntem pe fugă și hăituiți, nu ne prea arde nici de hrană, nici de sex.
Aspectele polare și duale ale lumii sunt mai evidente ca niciodată. Oriunde ne uităm, vedem o extremă sau cealaltă – în majoritatea aspectelor structurii societății civilizate.

În Natură, dualitatea este doar simbolică. Animalele, plantele, păsările, insectele SUNT. Nici bune, nici rele, nici binevoitoare, nici dăunătoare. Ele doar există.
Admir stăncuțele, zburătoare extraordinare, foarte adaptate la traiul în jurul caselor oamenilor. Supraviețuind în stoluri, dar și când sunt singure. Abile și destul de șirete, învățând chiar să reproducă sunete diferite, să ascundă obiecte și să fure mici nimicuri strălucitoare.

Dacă o stăncuță dorește ceva, se străduie să obțină. Face o întreagă strategie și o realizează fie singură, fie împreună cu alte surate.
Am văzut stăncuțe vânând în grup un porumbel slăbit și incapabil să se apere.
Am văzut alte stăncuțe apărând un pui căzut din cuib de niște câini de curte (niște pechinezi cu gură mare) pe care îi hăituiau zburând și croncănind zgomotos, pentru a nu se apropia de pui.

Stăncuțele sunt extraordinare în abilitățile lor de adaptare la schimbările de vreme (le-am văzut cu penele cam ciufulite de la caniculă, dar și profitând de fiecare strop de apă de prin grădini, atunci când seara, oamenii își stropesc plantele).
Astăzi sărbătoresc stăncuțele pentru că ele îmi amintesc că dualitatea, pe care o văd ca om la fiecare pas, este doar o iluzie a minții mele. O poveste pe care am învățat-o în școli și în interacțiunea cu ceilalți oameni, care mereu caută ”reguli” și ”ce se face / ce nu se face”.

Natura, în frumusețea și sălbăticia sa ESTE.
Dincolo de toate istorisirile pe care le rostim în cuvintele din cap, Natura există.
Și Ego-ul nostru se dezumflă tare rău când descoperă că pentru Natură, fiecare dintre noi este un NIMIC, un zero, care poate să dispară oricând și nimănui nu-i pasă.

Pot să înțeleg de ce oamenii aleg să se mute în realitatea virtuală din computere și medii de socializare, în care Ego-ul este hrănit și umflat artificial. Pentru că dacă ar alege să iasă în Natură, descoperă o lume ciudată, misterioasă și greu de îmblânzit. În care fiecare greșeală te costă viața, nu comentarii neplăcute ale celor care îți urmăresc postările.
Astăzi sărbătoresc stăncuțele, pentru că le admir rezistența, vocea penetrantă, spiritul de echipă, modul în care se descurcă și supraviețuiesc.

Zi de zi constat că manualul meu de educație este statul în Natură.
Să avem cu toții o zi cât mai interesantă și să urmărim păsările din jurul nostru.
Să admirăm stăncuțele și să observăm cum reușesc ele să facă față radiațiilor, poluării, schimbărilor climatice și invaziei oamenilor în structura Naturii în care ele locuiesc.

Sistemul nostru nervos parasimpatic (de relaxare) se conectează mai ușor cu energia Naturii decât cu cea a Inteligenței Artificiale.
O zi liniștită, în afara dualității minții, în A FI-ul Naturii.
Cu iubire, tuturor

Articol preluat de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii