Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 180 – 29.06.2022. Astăzi sărbătoresc marea

ro

29 Jun, 2022 08:48 939 Marime text
  • Întinderea de apă cu orizont nesfârșit a fost întotdeauna locul lângă care am simțit întotdeauna dorul de călătorie.

M-am născut la malul mării și am privit de mică marea, cum se întindea până la zare și în imaginația mea, mult dincolo de zare.
Ceva în interiorul ființei mele știe că infinitul este destinația călătoriei, nu limitarea pereților care îmi sunt impuși ca și teren de joacă.

Mesajul care îl primesc de când am sosit pe pământ este ”terenul tău de joacă este ăsta, nu depăși limitele”.


Pentru multe persoane, infinitul este un cuvânt abstract și depășirea limitelor cunoscutului o imposibilitate practică. Pot să înțeleg comoditatea și confortul pe care le primești de la tot ce îți este familiar. Corpul fizic, cu instinctele sale animalice, apreciază siguranța obișnuințelor și rutinelor.

În schimb Sufletul, acea parte dincolo de material și de biologie, împinge continuu către ”dincolo”. La malul mării, Sufletul începe și visează, proiectează, imaginează, călătorește dincolo de limitele cunoscutului.

Astăzi sărbătoresc marea pentru că prezența ei predispune la deschidere mentală și la zborul Sufletului.

Am admirat marea în toate culorile anotimpurilor, am văzut-o trecând de la albastrul azuriu al zilelor liniștite, la verdele cenușiu al perioadelor premergătoare de furtună și până la negrul întunecat al valurilor ce se izbesc puternic de țărm, când este înfoiată bine.
Am admirat marea când a fost înghețată și a permis să vizualizăm țărmul la 40-50 metri de mal și am admirat-o când era plină de alge verzui, ce nu mai permiteau accesul în apele sale.

Simt marea din momentul în care ajung lângă Constanța, fie în parcările de periferie, fie în gara orașului. Aerul miroase a mare. Pentru mine, este mirosul ”de acasă”, care nu se mai regăsește în altă parte din această lume.

Fascinația mării și a climatului marin, dezvoltat în jurul său, atrage oamenii de pretutindeni. Este mult mai intensă în perioada verii, când căldura de afară este complementară răcorii resimțite după o baie în mare.

Dar rămâne o atracție irezistibilă în orice anotimp.

Această atractivitate i-a făcut pe dezvoltatori să transforme malul mării în cartiere rezidențiale, în zona Mamaia și Năvodari. Combinația de mare, plajă și blocuri de beton este una cel puțin interesant de contemplat, când te plimbi pe plajă. Te tot uiți și îți observi senzațiile fizice, amestec de interes și repulsie. Greu de definit în cuvinte.

Astăzi sărbătoresc marea pentru a-mi reaminti cât sunt de recunoscătoare că am crescut lângă țărmul său, că în fiecare an al vieții am beneficiat de baia hrănitoare și curățătoare a apelor sale, că atunci când am avut probleme create de poveștile minții, o plimbare de câțiva kilometri de-a lungul țărmului mi-a reamintit că sunt doar un fir de nisip în uriașa plajă a lumii și că nimicul care sunt exagerează în interpretarea tristeții sau deznădejdii sale. Marea a pus mereu toate întâmplările vieții mele într-o perspectivă reală: mi-a arătat că sunt un fir de nisip, comparativ cu imensitatea lumii, pe care ea o reprezintă.

M-a ajutat mereu să-mi reamintesc că suma calităților și defectelor mele este zero. Cum poate un zero să fie ofensat de cineva sau să facă orice care să tulbure lumea?

Lecțiile mării au fost cele mai importante trăiri practice ale vieții mele.

De aceea aleg să o sărbătoresc astăzi, pentru că ne aflăm în perioada din an în care prezența ei ne bucură corpurile, ne mângâie Sufletele și ne atrage irezistibil spre contemplarea infinitului orizonturilor sale.

Să avem o zi cât mai răcoroasă și lină, precum briza mării de dimineață, astăzi de Luna nouă în Rac, cu energie romantică și de iubire. O declarație de dragoste pentru Marea cea mare.

Cu iubire, tuturor


Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii