Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 159 – 8.06.2022 Astăzi sărbătoresc căpșunile

ro

08 Jun, 2022 11:50 1172 Marime text
Am în grădină câteva tufe de căpșuni sălbatici, care își tot schimbă locul de la an la altul, se plimbă ba într-o parte, ba în alta a grădinii. De la acești căpșuni am învățat cât sunt de plimbărețe plantele și cum își caută în continuu un loc potrivit, în care să se simtă confortabil (să aibă suficient soare, suficientă umbră și cel mai bun pământ posibil).

Fructele căpșunilor din grădină sunt intens aromate și extrem de savuroase la degustare. Nu pot găsi destule cuvinte să descrie ce simte gura când primește o astfel de căpșună coaptă: răcorire, delectare și în același timp, bucurie și savurare. Mi se împlinește o nevoie corporală care nici n-am știut că există până când n-am împlinit-o: acordarea la propriu cu Natura.
De ani buni de zile, datorită acestor căpșuni (și altor fructe ale grădinii) pot rămâne acordată la naturalul armoniei naturii.

Fructele din magazine și de la tarabe nu reușesc să mai transmită decât parțial conexiunea real armonioasă cu Natura: multe dintre ele au suficiente substanțe chimice cât să reziste zile sau săptămâni întregi, dar la fel de multe cât corpul să le respingă prin crampe, dureri abdominale și scaune moi.

Astăzi sărbătoresc căpșunile pentru că îmi amintesc de copilul interior și nevoile sale simple dar importante. Copilul interior îmi amintește de verile în care mă jucam pictându-mă pe obraji cu zeama de la căpșuni și puteam sta afară, la joacă, mâncând o zi întreagă doar câteva căpșuni. Nevoia de hrană era împlinită diferit.

Citeam de curând că este foarte important să ne tratăm bine copilul interior. La fel de bine ca proprii noștri copii din exterior. Dacă nu-l hrănim cu ce are el nevoie, copilul interior ne poate face viața mizerabilă (oglinda clară sunt copii exteriori!).
Astăzi sărbătoresc căpșunile și vă invit să vă re-acordați cu copilul interior (fetița sau băiețelul interior), cu delicatețe și empatie (pentru că s-ar putea să fie morocănos sau iritat, de cât de mult l-ați neglijat) și să-l ascultați.
Ce vă spune?

Cum vorbește, acolo, în interiorul vostru?
Se jeluiește? Se rățoiește la voi? Vă sabotează constant?
Copilul interior are câteva nevoi foarte simple și clare.

Dacă nu reușiți să le identificați, întrebați-vă copiii ce nevoi au.
NU ce dorințe. CE NEVOI (ce este nevoie pentru a se simți viu, întreg, complet).
Fiecare are propriile sale nevoi. Dar pentru a vă ajuta un pic, în definirea lor (că avem mari probleme cu găsirea cuvintelor potrivite), am să vă reamintesc grupele mari de nevoi posibile, așa cum au fost ele definite de Marshall Rosenberg în cartea ”Comunicare non-violentă”:
1) Nevoia de stare de bine fizică (aer, apă, mâncare, adăpost, protecție, siguranță, mișcare, odihnă, somn, atingere/mângâiere, sănătate, confort, căldură și exprimarea sexualității)
2) Nevoia de armonie (pace, liniște, relaxare, frumusețe, ordine, ușurință, predictibilitate, familiaritate, stabilitate, echilibru, întregire, complet)
3) Nevoia de autonomie (alegere, libertate, timp, spațiu, independență)
4) Nevoia de putere (stimă de sine, încredere, demnitate, putere interioară, împuternicire, competență, eficacitate)
5) Nevia de plăcere (sărbătorire, jeluire, flux, simțul umorului, râsete, vitalitate, provocare, stimulare)
6) Nevoia de conectare (colaborare, reciprocitate, comunicare, companie, apartenență, durabilitate, continuitate, dăruire, primire, să vadă/să fie văzut, să audă/să fie auzit, să înțeleagă/să fie înțeles)
7) Nevoia de vivacitate (să descopere, aventură, pasiune, spontaneitate, joacă)
[😎] Nevoia de autenticitate (onestitate, integritate, transparență, deschidere, exprimare de sine)
9) Nevoia de sens (învățare, creștere, contribuție, să îmbogățească viața, speranță, creativitate, inspirație, scop, claritate, conștiență, eliberare, transformare, să conteze, să participe, să fie prezent, simplitate)
10) Nevoia de iubire și atenție (iubire, compasiune, grijă, atenție, acceptare, apreciere, reasigurare, afecțiune, încredere, implicare, respect, sprijin, apropiere, intimitate, blândețe, sensibilitate, prietenie, delicatețe).

V-ați gândit vreodată că nevoile noastre pot fi descrise cu atâtea cuvinte?
Să nu vă mire că nu reușim să comunicăm eficient între noi.
Căpșunile amintesc de iubire – dar dacă vedeți câte alte cuvinte sunt incluse în termenul generic de ”iubire” veți realiza că dacă nu suntem CLARI în exprimare, multe dintre nevoile noastre nu sunt împlinite.

Copiii (inclusiv cei interiori) au nevoie în special de numărul 1 și numărul 10 – cu toate diviziunile incluse.
Copilul interior dorește acceptare, reasigurare (că totul este în ordine, că adultul se descurcă), de respect, de încredere, de blândețe și de implicare.

Adulții care ați devenit aveți mult mai multe nevoi, unele mai mult sau mai puțin ca altele.
Puteți să vi le definiți clar, astăzi, de ziua căpșunilor?
Ca un semn al iubirii față de voi înșivă și de sărbătorire a vieții?

Nevoile sunt exact ceea ce este viu în noi. Când le împlinim, ne simțim plini de viață. Iar dacă stau așa, neîmplinite, ne transformă în zombie, în morți (pe interior).
Primul pas în împlinirea lor este definirea lor clară și simplă.

Sărbătoarea căpșunilor ne oferă prilejul să plonjăm adânc în profunzimea copilului interior, conectându-ne cu nevoile sale, punându-le în cuvinte și conectându-ne cu viața din interiorul nostru.
Să avem o zi cât mai plină de vivacitate și însuflețire, împreună cu un copil interior mulțumit și bucuros
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii