Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 157 – 6.06.2022 Astăzi sărbătoresc ridichea

ro

06 Jun, 2022 09:40 1084 Marime text
Bine am reînceput o nouă săptămână de muncă și voie bună.
Doar așa am fost programați, să ne structurăm viața ca niște mașini, cu on (început) și off (sfârșit), să luăm de bune împărțirea timpului pe ore, zile și luni, să nu avem nici măcar cea mai mică șansă să ne organizăm timpul altfel, diferit.

Să fim înregimentați în organizații și grupuri, cărora le spunem națiuni, orașe, locuri de muncă, familii sau echipe de sport, și să ne batem mereu ”cu ei” (cu ”ceilalți”), cei care nu sunt ca noi.
Bine ați venit în realitate, așa cum se vede ea atunci când îndrăznești să dai un pic vălul programării la o parte.

Nu despre asta doream să vă povestesc astăzi, pentru că vreau să rămânem întreaga săptămână într-o vibrație de energie bună.
Ci despre modul în care mici detalii din viețile noastre sunt folosite pentru a ne întări confirmarea și conformarea modelului prezentat, ca fiind singurul și unicul disponibil.
De aceea m-am decis să fac astăzi o sărbătoare pentru ridiche.

O legumă rădăcinoasă interesantă, din categoria Crucifere (în care se mai află și varza, brocoli, conopida, hreanul și muștarul). Grupul lor se mai cheamă și Brasicacee (în noua clasificare), dar vechea denumire este Crucifere, pentru că au floricele cu patru petale, dispuse în formă de cruce. Interesant simbol, nu-i așa?

În țara noastră sunt disponibile diverse tipuri de rădăcini cărora le spunem ridiche: roșii/roz, negre, albe. Ele au diferite dimensiuni și gusturi variabile.
Vă plac ridichile?
Dacă vă este foarte foame și v-aș oferi o ridiche, ați lua-o cu bucurie și ați simți că vă potolește foamea?
Ați dat unui copil mic, de până la 1-2 ani să guste dintr-o ridiche crudă?
O primește cu bucurie și mai cere?

Vă invit ca astăzi să testați fizic. Uitați tot ce știați despre ridichi (că sunt sănătoase, că trebuie să le consumăm, că sunt delicioase în salate etc). Uitați întreaga programare.
Luați-vă fie o legătură de ridichi roșii/roz, proaspete, fie o ridiche albă uriașă sau o ridiche neagră. Orice puteți să găsiți mai repede la piață sau un super-market.
Și pe stomacul gol, când vă este foame, mai ales după-amiaza, după ce veniți de la școală sau serviciu, începeți cu o gură de ridiche.
Mestecați bine, observați ce simte corpul din momentul în care o introduceți în gură, până o mărunțiți și o înghițiți.
Mai vrea corpul?

Dacă veți citi oriunde pe Internet, veți descoperi faptul că ridichea, ca și alte legume din Crucifere, conține un compus antioxidant numit sulforafan. Adică un compus pe bază de sulf. Am găsit nenumărate studii care susțin valoarea terapeutică și nutritivă a sulforafanului. Aici vă reamintesc simbolul crucii. Există oare o conexiune între sulf și cruce?
Sunt doar întrebări pe care să le contemplăm împreună astăzi.

Studiind homeopatia și aplicând-o regulat, de peste 30 de ani, am învățat din practică multe informații despre elementul Sulf și acțiunea sa asupra corpului. Efectele Sulfului elemental (sau în săruri) asupra corpului sunt în principal efecte iritante și agresive, la nivelul pielii (încălzire, congestie și mâncărime) și la nivelul mucoaselor, cu senzație generală de slăbiciune a corpului.

Persoanele care au prea mult Sulf în corp nu pot să stea mult timp în picioare, pentru că se simt slăbite și neconfortabil. Toate eliminările din corpul persoanei miros urât: saliva (miros urât al gurii), scaunul, urina, transpirația. Pielea miroase neplăcut, oricât de mult s-ar spăla.

Iar la nivel mental, principala problemă a unei cantități de prea mult sulf în corp este uitarea, memoria slăbită, gândirea dificilă. În același timp, fizic este o senzație de agitație și nevoia de a face multe activități deodată (corp slăbit, minte agitată).

Alimentația chimică și conservanții alimentari pe bază de sulf (numiți și sulfiți) din vinuri, murături, fructele uscate, produse congelate din pește, fructe de mare și carne, mezeluri și brânzeturi diferite, dulciuri și produse de patiserie, ketchup și muștar etc aduc în corpul nostru cantități crescânde de sulf (pentru că se acumulează, fiind dificil de eliminat).

Dacă vom consuma suplimentar legume bogate în sulf, precum ridichea, varza, brocoli, conopida, muștarul sau hreanul cantitatea acestei substanțe crește și reacțiile sale agresive se intensifică. Cei care vor să țină dietă ”sănătoasă” renunță la carne, pește, brânză și trec pe legume ”sănătoase”. Desigur că varza, conopida, broccoli, ridichile sunt pe lista lor și le folosesc mult. Și se simt rău: balonări, gaze, constipație, inflamație, usturimi la urinare sau la scaun. Oare ce se întâmplă?

Alte întrebări de contemplat astăzi.
Să nu vă mire dacă astăzi nu vă recomand alimentul pe care îl sărbătoresc.
Și eu, ca toată lumea, am fost programată să gândesc în termeni de ”bun/rău” și ani de zile am căzut în capcana categorisirii unor alimente ca fiind ”bune și sănătoase” și a altora ca fiind ”rele și nesănătoase”.

Când începi să testezi practic fiecare categorie alimentară și observi reacțiile corpului, apoi pui mintea la treabă și cauți răspunsuri în informațiile scrise, descoperi multe.
Astăzi sărbătoresc ridichea pentru că este un simbol al stimulării introduceri în corp a unei substanțe care în cantitate mare (se adună, puțin de ici, puțin de colo) ne slăbește corpul.

Dacă vă plac ridichile, să nu vă opriți din consumul lor datorită acestui comentariu. Înseamnă că nu ați înțeles nimic din mesaj: testați, observați și permiteți-i corpului vostru să decidă. Dacă dorește și are nevoie de ridichi, vă va semnaliza clar acest lucru.
Sărbătorile ne ajută să deschidem ochii, nu să-i închidem și mai tare.

Să mergem pe drumul evoluției interioare, observând ce facem și corectând cursul, de câte ori este mai greu.
Vă doresc o săptămână cât mai interesantă, cu prezență și cu testări practice la fiecare pas. Adevărata cunoaștere se obține doar prin corp. Mintea nu face decât să explice (cât de bine poate) ceea ce simte și trăiește corpul.

Mulțumesc Corinei Munteanu pentru fotografiile artistice, ce m-au inspirat în temele acestei săptămâni. Realmente sunt recunoscătoare atunci când creativitatea exprimată îmi oferă și mie posibilitatea să-mi exprim propria creativitate. Nu este o laudă, ci este recunoștință pură, atunci când îmi este împlinită o nevoie.

Să ne fie bine tuturor
Cu iubire

Articol preluat de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii