Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 154 – 3.06.2022 Astăzi sărbătoresc jucăriile

ro

03 Jun, 2022 08:36 1283 Marime text
De când am intrat în iunie, frecvența de vibrație interioară este de joc și jucării.
Oriunde mă uit, orice fac, realizez că pot aduce vibrația jocului și transform orice există în jucării. De fapt, văd ceea ce este așa cum este: obiecte și structuri, pe care le pot folosi drept jucării.

Am stat între copii de până la 6-7 ani și m-am molipsit modul în care ei consideră totul ca fiind o jucărie.
I-am văzut cum se jucau cu cireșele, pe care adulții le puseseră pe o farfurie pentru gustare. Au făcut din ele poligon de testare: le-au lins, le-au pus în cap și pe urechi, le-au aruncat, le-au folosit să clădească mici piramide, s-au decorat pe față și restul hainelor cu roșul intens al cireșelor și dacă nu se intervenea, probabil că decorau clădirea și realizau mult mai multe. Să nu uit să menționez și exercițiul de scuipat (cât mai colorat și departe cu putință) descoperit după consumul de cireșe.

I-am văzut cum tânjeau după jucăria cu care se juca celălalt, și când o dobândeau, se bucurau două secunde, dar dacă bucuria nu era împărtășită (nu găseau pe cineva cu care să facă împreună un joc interesant), se plictiseau și porneau în căutarea altei jucării.

Am văzut în copii toate obiceiurile și comportamentele regăsite ulterior la adult, dar proiectate asupra obiectelor din viețile lor. Și cel mai mult am văzut dorința lor de a fi implicați în jocuri interesante, nu de a fi înconjurați de jucării multe și variate.
Astăzi sărbătoresc jucăriile pentru că am realizat că tot ce am în jurul meu și definesc ”obiect” poate să fie folosit în mod ludic, teatral, în joacă.

Mă pot juca cu hainele și pot să încorporez roluri diferite, sau mă joc cu toate vasele din bucătărie, mă joc ”de-a mama și copiii”, sau mă joc cu computerul ori cu creioanele colorate, mă joc cu perdelele și covoarele, ori mă joc cu mobilierul din camere.
Există o industrie imensă a jucăriilor, în care cele mai multe sunt variante din plastic sau carton, miniaturizate, ale obiectelor din lumea adulților. Stăpânii lumii monetizează orice fel de joc sau interes al oamenilor, fiind foarte atenți la tendințele noastre și la modul în care învățăm despre viață.

Este interesant cum adulții valorizează mărgelele și bijuteriile din anumite materiale (perle, pietre prețioase) și desconsideră mărgelele colorate din plastic sau sticlă. Cu ochii copiilor care suntem, ele au aceeași valoare: de obiecte decorative.

Acea parte din noi care se cheamă ”importanța”(folosită de stăpânii lumii pentru ghidaj) pune accent pe unele (le evaluează la mii de hârtii bancare), și le desconsideră pe altele. Pietrele ”prețioase” sunt așa întrucât noi suntem convinși că ele chiar merită investiția respectivă, devenind ”prețioase”. Noi suntem de acord cu evaluările propuse. Dacă am privi aceste obiecte cu ochii interiori, niciunul nu are real valoarea pe care mintea o oferă.

Punem importanță exagerată pe bunuri precum mașini, haine ”de marcă”, obiecte ”de lux”, bijuterii, ocupații ”exclusiviste” (plimbarea cu iahtul, excursiile exotice etc) pentru că acceptăm convențiile inter-umane că acestea costă cât costă. Dacă n-ar fi nimeni care ar accepta ”joaca” producătorilor, dacă nu ar fi nicio ofertă pentru ele, valoarea acestora ar fi cea reală: costul unei jucării sau unui capriciu.

Astăzi sărbătoresc jucăriile pentru a reuși să privesc la lumea din jur drept ceea ce este: o colecție de jucării. Valorile reale sunt dincolo de produsele artificiale ale acestei lumi: apele, pământurile, arborii, florile, animalele, diversitatea speciilor, Natura.
Iar resursele cele mai valoroase, cele mai importante și cele mai folosite ale acestei lumi sunt ființele umane. Am avut această revelație: toate crizele, războaiele, pandemiile și jocurile de sperietură urmăresc un singur scop: re-distribuirea resurselor umane.

Oamenii sunt cheia Jocului pe pământ (nu a jocului naturii, ci a jocului stăpânilor lumii).
Prea multele jucării și jocuri după care alergăm ne fac să nu observăm sursa reală de valoare: noi înșine.
Hmmm...

Să avem o zi frumoasă, însorită, jucăușă și relaxată. Avem cu toții exact ce avem nevoie să fim bine: aer, hrană, adăpost, relații semnificative și un corp care ne menține în viață. Să fim recunoscători că suntem încă participanți în jocul Vieții.
Cu iubire, tuturor!

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii