Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:57 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Jocul Școala Femina. Tema 2 - Fluxul vieții - Ficatul

ro

21 Oct, 2020 12:29 1808 Marime text
Anotimpul ficatului a sosit.
In fiecare an, lunile octombrie și noiembrie ne amintesc de cel mai bun prieten din interiorul corpului nostru - FICATUL.
Situat în partea dreaptă a corpului, sub diafragm (sub coaste) și imediat sub plămânul drept, ficatul este un organ esențial al corpului.
Dacă vă puteți închipui o balenă uriașă, care înoată tăcută în profunzimea apelor oceanului, filtrând prin fanoanele sale (ca o sită) tot ce se află în apă, aveți oarecum o imagine metaforică a ficatului nostru.
Este o balenă tăcută, care își vede de sarcinile sale în interiorul corpului și acceptă în liniște să facă multe acțiuni în același timp: detoxifiere, construcție, depozitare, informare chimică și supervizare a tuturor celulelor corpului, educare și adaptare, coordonare și protecție.
Da, ficatul este mare ”educator” din interiorul corpului nostru.
Ca orice educator maestru, nu vorbește prea mult.
În schimb, ne ajută să înțelegem ce ne este benefic și ce nu, în lumea în care ne aflăm.
Când lumea din jurul nostru se schimbă rapid, în circumstanțe de criză sau modificări bruște, ficatul este organul numărul 1 ce ne asistă în adaptare.
Diferența între un ficat puternic și unul slăbit se vede în această perioadă foarte bine.
Ficatul ne oferă energie și dinamică.
Orice stări de somnolență sau oboseală inexplicabilă se datorează slăbiciunii ficatului. Toți cei care au avut hepatită își amintesc nevoia de somn de lungă durată ce apărea în perioada acută a suferinței.
Ficatul ne oferă memorie și atenție. Orice lipsuri ale memoriei de scurtă durată (unde mi-am pus cheile? ce-am făcut cu umbrela? cu portofelul?) indică slăbiciunea ficatului.
Ficatul este conectat intim cu ochii și vederea. Dificultățile vederii și nevoia de a purta ochelari ne indică nevoia ficatului de a fi susținut sau ”curățat”.
În plus, starea ficatului se vede prin modul în care arată zona din jurul ochilor. Cei care au colorație maronie - negricioasă, pete maronii, gălbui sau chiar decolorări gen albicios (vitiligo) în jurul ochilor, cei care au depuneri de grăsimi numite xanthelasme, dar și cei care se trezesc cu urcioare (orjelet), cu blefarită, conjunctivită sau ochii roșii pot să fie siguri că ficatul este în suferință și încearcă să semnalizeze acest lucru prin organele de simț direct conectate: ochii.
VEDEM UN FICAT ÎN SUFERINȚĂ în ochii și pe fața unei persoane.
Dacă ne uităm în oglindă și nu ne place cum arată zona din jurul ochilor, atunci este momentul să constatăm că prietenul nostru cel mai bun - ficatul - are nevoie de sustinere.
Starea gingiilor este un alt indicator al sănătății ficatului. Sângerarea la periajul dentar, îndepărtarea gingiilor de pe dinți, inflamații și durere la nivelul gingiilor ne arată multe despre dificultățile ficatului. Și ne arată cât de tare ”strângem” din dinți ca să îndurăm ceea ce nu ne place în viața noastră.
Emoțiiile afectează intens ficatul. La fel de intens precum grăsimile prăjite, amestecurile și substanțele chimice (aditivii, conservații, pesticidele și insecticidele din mâncare).
Greața și senzațiile de slăbiciune și gol în zona de mijloc a corpului sunt de cele mai multe ori legate de ficat.
De câte ori nu vi s-a întâmplat ca înainte de un examen important sau de vorbitul în public să nu apară greață (sau chiar vărsătură) ori senzație de slăbiciune/leșin, cu gol în stomac (de fapt, în zona de mijloc a corpului)? Plexul solar, sistemul nervos al corpului, se află în conexiune strânsă cu ficatul, și reacția acestei balene tăcute este exact ca un jet uriaș de apă, care poate țâșni către exterior, când presiunea apei este prea mare înăuntru.
Copiii care au greață și vomită înainte de a merge la grădiniță sau școală, sau tinerii care au greață înainte de examene sau călătorii importante încearcă să transmită informații importante despre slăbiciunea ficatului.
Emoțiile afectează și slăbesc ficatul.
Mâncărurile afectează și slăbesc ficatul.
Gândurile afectează și slăbesc ficatul.
Radiațiile electromagnetice afectează și slăbesc ficatul.
Conflictele afectează și slăbesc ficatul.
Ficatul este afectat de agresiuni.
Orice gânduri ”războinice”, de atac, fie ele de auto-agresiune (”ce proastă sunt, ce nepricepută sunt, biata de mine, ce neputincioasă sunt, nu știu, nu pot etc etc) fie de judecată, evaluare și critică la adresa celorlalți, afectează ficatul și produc în corp reacții chimice.
Se pare că devenim ”dependenți” de reacțiile chimice pe care le folosim mai des. De aceea, odată obișnuiți să fim în ”război” în interior, rămânem în război, chiar dacă războiul exterior a încetat.
Menis Yusri, celebrul psiholog egiptean care ține cursuri și în România (aveți interviuri cu el pe YouTube) spunea că în ciuda faptului că războiul copilului cu mama și tata s-a încheiat, în corpul nostru ca adulti continuă războiul.
Copilul interior NU A FOST ANUNTAT că războiul exterior s-a încheiat și continuă să se lupte, punând în scenă conflicte iar și iar. Că doar motive sunt câte în lună și stele.
Ficatul adoră liniștea și armonia.
Ficatul adoră simplitatea și claritatea.
Ficatul adoră autenticitatea și adevărul.
Fiind un filtru, el adoră ca totul să fie ușor de ”filtrat”, să fie structurat, logic și clar.
Cu alte cuvinte, ficatul nostru este o energie masculină pură.
Exact inversul energiei rinichilor, unde femininul si complexul, complicatul și amestecul, haosul și necunoscutul se impletesc continuu.
Ficatul ne solicită astăzi atentie, grijă și prezentă.
Să fim atenti la semnele sale și la indiciile pe care ni le oferă în permanență.
La dorințele sale alimentare, dar și la nevoile sale de socializare (cu persoane care să susțină liniștea sau armonia).
Să fim astăzi ocrotitori cu prietenul nostru cel mai bun.
Fără exercitii fizice care il epuizeaza, fără mirosuri și derivați petrolieri (prea multi dezinfectanti) care il otravesc, fără alimente care îl incarcă excesiv și mai ales, fără emotii si gânduri care îl blochează în starea de război.
Ficatul - prietenul nostru cel mai bun - ne așteaptă doar fețele zâmbitoare și inimile deschise și ne invită la joacă, bucurie, cântece și dans, sau la contemplare și liniște. Cum simte și are nevoie fiecare.
Să aveți zile cât mai frumoase de toamnă!
Vă iubesc!
Sursa text și foto: Facebook Zyanna Orinda
www.centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii