Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 25 august 2023 Darul propriei noastre persoane

ro

25 Aug, 2023 08:53 797 Marime text

25 august 2023
Darul propriei noastre persoane

Dacă am știi că încercările vieții, precum Noaptea întunecată a sufletului, ne așteaptă după colț, am fugi din toate puterile și am evita-o.
Greg Bradden în cartea sta Pășind între lumi spune:
”Cine ar face altfel? Care om în toate mințile s-ar trezi dimineața, ar bea o ceașcă de cafea, ar hrăni câinele, i-ar trimite pe cei din familie la treburile lor și ar spune în sinea lui: ”Sunt gata pentru Noaptea întunecată a sufletului meu?”

A ne cunoaște pe noi înșine în contextul celui mai mare întuneric al nostru, reprezintă o oportunitate de a vindeca acea parte din noi înșine pe care ne-am gândi cel mai puțin să o experimentăm.
Poate că o formulare mai exactă ar fi: trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine, sub aspectul modului în care răspundem la extremele noastre.
Trebuie să știm cum reacționăm în contextul întunericului celui mai adânc, precum și în cel al luminii celei mai strălucitoare – și să le îmbrățișăm pe amândouă, pentru a vindeca judecarea experienței pe care o trăim și a descoperi puterea naturii noastre celei mai autentice.

Noaptea întunecată a sufletului este un exemplu pentru căutarea noastră, având scopul de a ne cunoaște pe noi înșine în toate felurile – căutarea în întuneric, precum și căutarea în lumină.
Vi se cere să ajungeți la un acord cu toate experiențele și cu toate manifestările vieții voastre.
Pentru a oferi darul care este propria voastră persoană – în întregime și deplinătate – trebuie să vă cunoașteți în contextul tuturor posibilităților, al tuturor extremelor – în întreaga voastră bucurie, întreaga durere, întreaga mânie, furie, gelozie și judecată.

Fiecare dintre aceste sentimente prețioase sunt daruri ale întunericului și luminii, care vă ajută să vă cunoașteți pe voi înșivă.
Kalil Gibran vorbește atât de elocvent în cartea sa, Profetul: ”Nimeni nu vă poate releva altceva decât ceea ce se află deja pe jumătate adormit în adâncul cunoașterii voastre. Și chiar dacă fiecare dintre voi se află singur în cunoașterea lui Dumnezeu, tot așa trebuie ca fiecare dintre voi să fie singur în cunoașterea lui despre Dumnezeu în înțelegerea sa asupra lumii.”
Suntem la final de săptămână zbuciumată de august, cu energii exterioare extrem de schimbătoare (rețelele informatice se scurt-circuitează mai des decât ne-ar place, iar corpurile noastre dau rateuri la fiecare pas).

Darul propriei noastre persoane este cel mai prețios dar pe care ni-l putem oferi și-l putem pune la dispoziția celorlalți (ce pot accepta sau nu acest dar).
Indiferent ce facem, cum suntem, cum acționăm, învățăm despre totalitatea a ceea ce suntem.
Astăzi ne observăm de dimineața și până seara, observăm judecata și critica prin care ne filtrăm pașii prin lume, constatăm condiționările care ne fac să fim soldăței obedienți și serviabili, iar la final de zi, ne tratăm cu un ceai de roiniță (sau un pahar de vin, după preferințe) și ne bucurăm de darul pe care ni-l oferim: totalitatea a ceea ce suntem.

Mental, ne spunem doar: ”am făcut ce am știut și am putut mai bine, cu energia pe care am avut-o la dispoziție. Sunt viu, și asta contează cel mai mult”.
Să ne bucurăm azi de darul propriei noastre persoane: suntem în viață. Ce minune!
Cu iubire, tuturor

articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii