Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 10 septembrie 2023 O zi de liniște și contemplare

ro

10 Sep, 2023 10:14 747 Marime text
Stăm astăzi cu Osho și cuvintele sale aducătoare de pace, citind cartea ”Intimitatea, încrederea în sine și în celălalt”
”Odată ce nu ești capabil să te iubești pe tine, nu vei putea niciodată să iubești pe cineva. Ăsta este un adevăr absolut, nu există excepții de la el. Nu poți să iubești pe alții dacă nu te iubești pe tine. Dar societatea condamnă iubirea de sine. Ea spune că asta este egoism, este narcisism.

Da, iubirea de sine poate deveni narcisistă, dar nu neapărat.
Ea poate deveni narcisistă dacă nu merge niciodată dincolo de sine, poate deveni egoistă dacă se limitează la sine.
Altfel, iubirea de sine este începutul tuturor celorlalte iubiri.

Omul care se iubește pe sine începe, mai devreme sau mai târziu, să se reverse de iubire.
Omul care are încredere în sine are încredere în toți, chiar și în cei care o să-l înșele, chiar și în cei care l-au înșelat deja.
Da, are încredere chiar și în ei, pentru că acum știe că încrederea e mai de preț decât orice altceva.
Poți să înșeli un om, dar în ce poți să-l înșeli?
Poți să-i iei niște bani sau altceva.

Însă omul care cunoaște frumusețea încrederii nu se împiedică de astfel de mărunțișuri.
El tot te va iubi, va avea încredere în tine.
Și atunci se întâmplă o minune: dacă un om are cu adevărat încredere în tine, este imposibil să-l înșeli, aproape imposibil.
Se întâmplă zilnic și în viața ta.

Când ai încredere în cineva, acelui om îi este cu neputință să te înșele, să te tragă pe sfoară.
Stând pe peron, într-o gară, nu cunoști persoana care se află lângă tine – eu un străin, ți-e total străin și îi spui: ”Te rog să te uiți la bagajul meu, trebuie să mă duc să-mi cumpăr bilet. Te rog să ai grijă de bagajul meu.” Și te duci. Ai încredere într-un om care îți este total străin. Dar nu se întâmplă aproape niciodată ca acel străin să te înșele. Poate te-ar fi înșelat dacă nu ai fi avut încredere în el.
Încrederea are în ea o magie.

Cum poate el să te înșele acum că ai avut încredere în el? Cum să cadă atât de jos? Nu se va ierta niciodată dacă te-ar înșela.
Fiecărui om îi place să se aibă încredere în el.
Asta înseamnă respect din partea celeilalte persoane, cu atât mai mult cu cât persoana respectivă e un străin. La fel și în exemplul de mai sus. Nu ai nici un motiv să te încrezi în acel om și totuși o faci. L-ai ridicat pe acel om pe un piedestal foarte înalt, l-ai onorat cu încrederea ta, iar lui îi e aproape imposibil să cadă de la înălțime. Nu și-ar ierta niciodată dacă ar face-o, ar purta toată viața povara vinovăției sale.

Un om care are încredere în sine ajunge să cunoască frumusețea acestui lucru – ajunge să știe că cu cât ai mai multă încredere în tine, cu atât înflorești mai tare; cu cât ești mai relaxat, cu atât ești mai așezat și mai senin. Și e atât de frumos încât începi să ai încredere în tot mai mulți oameni, pentru că cu cât ai mai multă încredere, cu atât liniștea ta se adâncește, detașarea ta pătrunde tot mai adânc, până în miezul ființei ale.
Și cu cât ai mai multă încredere, cu atât plutești mai sus.

Omul care poate să aibă încredere în alții, mai devreme sau mai târziu va cunoaște logica încrederii.
Și pe urmă, într-o zi, va avea încredere în necunoscut.”
Astăzi avem o lecție grea de tot.
Nu știu cum vi se pare vouă, dar textul de mai sus a lui Osho mi-a dat bătăi de cap.

Tocmai pentru că este provocator, vi l-am oferit pentru ziua de duminică. Mintea va avea ce râșni, să-și amintească de toate circumstanțele în care a fost păcălită, mințită, înșelată de alții. Dar astăzi vă invit să vă amintiți de câte ori v-ați minți, păcălit și înșelat singuri. De câte ori v-ați propus să faceți ceva, v-ați promis să vă comportați într-un fel (să mâncați sănătos, să faceți exerciții, să vă culcați devreme etc) și n-ați făcut-o.

Se întâmplă zilnic, să nu vă respectați promisiunile față de voi înșivă?
Observăm.
Să avem o altă zi de observație, în care să fim atenți cum este cu ”încrederea în noi înșine” și respectarea cuvântului către noi înșine.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii