Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEste Bine Ziua 36 - 5.02.2022. Astăzi sărbătoresc fructele exotice

ro

05 Feb, 2022 11:02 1752 Marime text
 În țara noastră luna februarie este friguroasă și dificilă pentru corpul fizic, pentru că fructele și legumele proaspete autohtone sunt foarte puțin disponibile.

La finalul iernii, ne bazăm doar pe rădăcinoase și unele fructe uscate (prune, caise, stafide) ca să echilibrăm nevoile reale de energie ale corpului.

Globalizarea ce vine prin super-market-uri ne oferă un dar ce merită prețuit: prezența fructelor exotice. În multe țări este sezon de vârf pentru fructe precum avocado, mango, portocale și papaya, astfel încât le putem găsi și în supermarket-urile noastre, ca substitut pentru fructele zonei temperate.

În plus, fructele tropicale sunt în majoritate dulci, alcaline și foarte prietenoase cu stomacul și intestinele (spre deosebire de mere, pere, prune, caise sau piersici, care fiind semi-acide, sunt ușor agresive cu digestia sensibilă a majorității oamenilor).

În plus, conțin multe substanțe cu acțiune de întărire imunitară (vitamine, bioflavonoide, minerale, enzime) și sunt perfecte pentru echilibrarea corpului confruntat cu temperaturi neprietenoase.

Am descoperit de 2-3 săptămâni în magazinele Lidl și Kaufland un fruct numit cherimoya (ce vine la noi din Spania). În Asia este numit mărul dulce (custard apple). Are o culoare verde a cojii, în magazin este foarte tare, dar ținut acasă pe un pervaz de geam, în apropierea caloriferului, se înmoaie și devine ușor maroniu.

Tăiat în două cu un cuțit și mâncat cu lingurița, are un gust de iaurt cu căpșuni sau cremă de vanilie.

Citiți detalii despre aceste fructe pe https://www.centrulnatura.ro/.../fructe.../custard-apple/

Ieri am găsit într-un super-market MegaImage litchy proaspăt adus, câteva lădițe. Arătau foarte bine și am ales să luăm o lădiță întreagă. Nu am regretat decizia, pentru că au fost aromate, răcoroase, dulci și foarte catifelate la gust.

Am regăsit catifelarea de care s-a bucurat pielea în urmă cu două zile într-un fruct, ce a făcut foarte fericite mucoasele digestive.

Gustarea de seară a fost excelentă (da, poate fi consumat și după mese gătite). https://www.centrulnatura.ro/iubim.../fructe-exotice/lychee/

În Asia, fructele din familia Sapindaceea includ rambutanii (niște litchy un pic mai ”păroase”) și longonii. Mulți oameni consideră litchy fructe asemănătoare cu citricele, dar sunt diferite de acestea.

Au coaja subțire și rugoasă, iar odată aceasta îndepărtată, ajungem la miezul albicios, transparent și zemos, cu gust de vanilie - de fapt, o aromă fructată intensă. Miezul acesta ușor gelatinos înconjoară un sâmbure tare, ce este îndepărtat, odată toată pulpa consumată. Fructul seamănă cu un ochi uman, iar consumul de litchy ajută vederea și mai ales, cristalinul (conține substanțe ce curăță stagnarea din interiorul ochiului).

După ce mănânci o litchy, mai vrei una și încă una. La fel și cu cherimoya coaptă - ai mai vrea să repeți experiența; te lingi pe buze, ca la înghețată sau prăjitură și ai mai vrea o dată. Aceste fructe exotice sunt printre cele care te pot face să uiți de zahăr și combinațiile sale adictive.

Dacă te obișnuiești cu delicatețea și savoarea lor, te poți îndepărta de atracția irezistibilă a dulciurilor din ambalaje (sau chiar a celor făcute în casă), pline de ingrediente dăunătoare pentru ficat și pancreas.

Fructe delicate și savuroase, litchy sunt precum cireșele românești. Sezonul este scurt și intensiv, merită să profităm din plin de prezența lor. Când nu se mai regăsesc, le simți lipsa, dar poți știi că în sezonul următor sunt iarăși disponibile. Acum este un sezon bun pentru fructe exotice. De aceea am ales să fac astăzi o sărbătoare pentru ele, să ne reamintim ce norocoși suntem că sunt disponibile și ne putem bucura de ele.

Putem găsi, pe lângă litchy, cherimoya și papaya, avocado de bună calitate (pentru că și acest fruct este acum în sezon), ananas bun, rodii, dar și portocale, clementine și mandarine încă foarte dulci (ce ne furnizează un suc atât de benefic pentru ficat); dar vă invit să descoperiți astăzi fructele exotice (atunci când le găsiți în magazine), să le lăsați să se coacă bine și să permiteți corpul să se simtă tratat ca la o sărbătoare: cu ce este mai bun și mai gustos.

Sărbătorim fructele exotice pentru că ne reconectează cu Natura, din care suntem o parte și a cărei varietate o admirăm și o celebrăm continuu. Să avem o zi veselă ca starea pe care ne-o dau fructele dulci, alcaline și coapte, aflate în sezon.

Cu iubire, tuturor

Articol și foto: Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii