Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deducerea TVA va revigora piata auto

ro

23 Nov, 2011 01:00 1965 Marime text

auto.jpgDecizia Guvernului de a reintroduce dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de autotvehicule si combustibil va fi urmata de o revenire, cel putin partiala, a pietei auto, afirma reprezentantii producatorilor si dealerilor auto, informeaza Mediafax.

Firmele vor avea din nou posibilitatea, incepand cu anul viitor, sa deduca sumele cheltuite pe carburant la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, si TVA aferenta achizitiei de autoturisme, insa numai in limita a 50%, potrivit raportului care insoteste proiectul de buget pentru 2012.

"Daca va fi adoptata acesta masura, am putea asista la o relansare a pietei auto, chiar daca deducerea este doar pe jumatate. Este un rationament simplu, 50% este mai mult decat zero", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, Ernest Popovici.

La randul sau, coordonatorul de vanzari al importatorului Honda, Florin Nita, a afirmat ca deducerea TVA va stimula piata auto.

"Orice reducere de taxe este un motiv de incurajare a vanzarilor. Cu siguranta vom observa o revenire in ceea ce priveste achizitiile, chiar daca doar intr-o oarecare masura.

Deductibilitatea TVA a fost o masura benefica, iar in 2009, cand s-a suspendat facilitatea, s-a simtit o puternica contractie in piata", a spus Nita.

Facilitatea reprezinta un imbold pentru firme sa isi innoiasca flotele, apreciaza Paul Schiaucu, vicepresedintele Asociatiei Concesionarilor Dacia si Renault.

"Deductibilitatea TVA in cazul achizitiilor auto, dar si pentru carburat vor incuraja cu siguranta agentii economici sa cumpere masini, chiar daca este o deducere de doar 50%. Cheltuielile cu carburatul reprezina costuri foarte mari pentru firme", a afirmat Schiaucu.

Masura nu determina decat o revenire partiala la normal, este de parere Silviu Preoteasa, presedintele Asociatiei Dealerilor de Marca Volkswagen si Audi.

Cristian Bica, presedintele Asociatiei Distribuitorilor Autorizati Ford din Romania, spune ca deductibilitatea este de mare ajutor, in conditiile majorarii cotei TVA.

"Probabil ca Guvernul si-a dat seama ca a fost o decizie gresita suspendarea deductibilitatatii TVA la achizitia de masini. In urma acestei masuri nu a avut nimeni de castigat, nici statul, nici firmele, nici dealerii. Revenirea deductibilitatatii ar fi de mare ajutor, mai ales in contextul luarii unor masuri precum majoarearea TVA. Iar atat timp cat si creditarea este blocata, o asemenea masura este mai mult decat benefica", a subliniat Bica.

Directorul marcii Renault in Romania, Dora Pasare, spune ca decizia Guvernului este benefica pentru industria auto, insa este greu de estimat un nivel al cresterii vanzarilor.

In primavara anului 2009, Guvernul a decis, pe fondul crizei economice, restrictonarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor de autoturisme si combustibil.

Piata autovehiculelor a scazut progresiv din anul 2008, cand au fost vandute 324.080 de unitati, in scadere cu aproape 12%, iar in 2009 a fost inregistrat un declin de 54%, la 147.962 de unitati. Anul trecut, vanzarile de auto s-au redus cu 19%, la 119.417 unitati, in timp ce in primele noua luni ale acestui an fost livrate cu 7,5% mai putine masini, aproape 80.657 de unitati.

Sursa: Wall-street.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii