Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:16 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicată în Monitorul Oficial Lista senatorilor și deputaților de Constanța. Avem o premieră în politica românească

ro

18 Dec, 2020 04:44 4325 Marime text
  • În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 1248 din 17 decembrie a au fost publicate două Acte ale Biroului Electoral Central.

Este vorba despre 1) Procese-verbale privind rezultatele alegerilor din 6 decembrie 2020 pentruSenat (de la pagina 2 la 35) și 2) Procese-verbale privind rezultatele alegerilor din 6 decembrie 2020 pentru Camara Deputaților (de la pagina 36 la 112).

În cele două acte sunt prezentate listele cu senatorii și deputații României pentru perioada 2020-2024 precum și listele cu supleanții pentru cele două categorii de aleși.
 
Lista senatorilor aleși în județul Constanța
 
Partidul Social Democrat: Felix Stroe
Partidul Național Liberal: Septimiu Sebastian Bourceanu;
Alianța SUR PLUS: Eugen-Remus Negoi;
Alianța pentru Unirea Românilor: Sorin Cristian Mateescu;
Alianța pentru Unirea Românilor: Evdochia Aelenei;
 
Lista deputaților aleși în județul Constanța
 
Partidul Social Democrat: Marius Horia Țuțuianu; Ileana-Cristina Dumitrache; Dumitru-Lucian Lungoci.
Partidul Național Liberal: Bogdan-Iulian Huțucă; Mircea-Marius Banias; Marian Crușoveanu; Bogdan-Alexandru Bola;
Alianța USR PLUS: Stelian-Cristian Ion; Cristina Camelia Rizea;
Alianța pentru Unirea Românilor: Dumitru-Viorel Focșa; Dănuț Aelenei;

Trebuie precizat ca județul Constanța înregistrează anul acesta la alegerile parlamentare o premieră în politica românească: doi soți, debutanți în viața politică pe lista AUR, au câștigat un loc de parlamentar la Camera Deputaților, respectiv Senat, după ce au candidat în aceeași circumscripție electorală  Constanț.

Astfel, după redistribuirea voturilor acumulate de partidele care nu au trecut pragul electoral, odată cu publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare 2020, conform filialei județene a PNL Constanța, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a acumulat procentele necesare pentru obținerea celui de-al doilea mandat de senator.

În acest fel, Evdochia Aelenei a fost aleasă senator AUR de Constanța și a oferit, astfel, surpriza unei premiere politice de familie, în care soțul, Dănuț Aelenei, a fost și el ales deputat AUR de Constanța

Conform Legii 208/2015 privind organizarea alegerilor, sunt instituite 41 de circumscripții electorale, câte una pentru fiecare județ, o circumscripție pentru Capitală și încă o circumscripție pentru românii din diaspora.

Prin raportarea la numărul de locuitori, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori dintr-un județ, iar un senator este ales la fiecare 168.000 din locuitorii județului respectiv.

La redistribuire, se mai adaugă un deputat sau/și senator în județele în care este depășită jumătatea normei de reprezentare.

De reținut este că numărul mandatelor de senator nu poate fi mai mic de două în niciun județ, iar numărul mandatelor de deputat nu poate fi mai mic de patru, conform legii organizării alegerilor.

Municipiului București, care reprezintă circumscripţia electorală nr. 42, îi revine cel mai mare număr de parlamentari: 13 senatori şi 29 deputaţi.

După Capitală, circumscripțiile care au cei mai mulți aleși pentru că au și cele mai mari populații sunt: Iaşi, cu 5 senatori şi 12 deputaţi și Constanţa, cu 5 senatori şi 11 deputaţi.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Sa le dam 18 Dec, 2020 11:28 4m. Prietenii stiiu de ce.