Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verificări ale Curţii de Conturi la Topalu şi Peştera. Ce nereguli s-au descoperit

ro

17 Feb, 2020 00:00 1858 Marime text

Comunele Topalu şi Peştera sunt alte două unităţi teritorial-administrative verificate de experţii Curţii de Conturi. Potrivit raportului întocmit de autoritatea de control pentru anul 2018, şi la aceste două comune s-au găsit o serie de nereguli, pornind de la neîncasarea impozitului pe terenuri, de la nemajorarea valorilor de inventar ale bunurilor, ori nereguli cu studiile de fezabilitate şi până la utilizarea unei baze de calcul eronate la stabilirea impozitului pe clădiri ori nerespectarea prevederilor nelegale privind bunurile din domeniul public.

Topalu

 
Astfel, în ce priveşte UATC Topalu, Curtea de Conturi a stabilit că, la nivelul comunei, s-a constatat fundamentarea pentru anul 2018 a veniturilor fără a se ţine cont de gradul de realizare a veniturilor proprii programate prin bugetele ultimilor doi ani. „În acest context“, se arată în raport, „când gradul de realizare a veniturilor proprii programate în buget în ultimii 2 ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite fundamentează veniturile proprii pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent“.
 
Totodată, auditorii au constatat o amortizare în valoare de 11 mii lei necalculată şi neînregistrată în contabilitate. Potrivit raportului, la nivelul comunei „au fost identificate studii şi proiecte tehnice în valoare de 168 mii lei eronat înregistrate în contul «Imobilizări corporale în curs», contul corect fiind «Alte imobilizări  necorporale», acestea nefiind aferente unor investiţii aflate în derulare“.
 
Mai departe, auditorii au punctat şi faptul că nu fusese majorată valoarea de inventar a activului fix „clădire Şcoala Gimnazială nr. 1 Topalu“ cu valoarea lucrărilor de investiţii de extindere cu o sală de clasă în valoare de 302 mii lei. 
 
Tot la Topalu au fost constatate nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea de impozit pe clădiri şi teren persoane juridice în valoare totală de 13 mii lei. „UATC Topalu nu a luat măsurile necesare în vederea analizării contractelor de concesiune şi rezilierea acestora pentru nerespectarea de către concesionari a prevederilor contractuale, ceea ce a condus la nerealizarea veniturilor şi la neutilizarea terenurilor respective de către comunitate“, conform documentului oficial.
 
Totodată, la nivelul comunei, s-a constatat neefectuarea procedurilor de executare silită pentru debite restante în valoare de 132 mii lei reprezentând impozit pe construcţii, impozit pe teren, taxă mijloace de transport, venituri din amenzi datorate de persoanele juridice.
Nu în ultimul rând, legat de această comună, auditorii financiari au precizat că tot aici s-a constatat nerespectarea în totalitate a regulilor bugetare în efectuarea cheltuielilor pentru elaborarea unor studii de fezabilitate.
 

Peştera

 
Legat de UATC Peştera, în raport se arată că „situaţiile financiare întocmite la 31.12.2018 nu au respectat în totalitate cadrul legal de raportare, entitatea raportând în mod eronat obligaţii de plată restante cu scadenţă sub 90 de zile, în sumă de 179 mii lei, ca fiind arierate“.
Tot aici se menţionează în raport stabilirea de venituri fiscale reprezentând taxă pe clădiri prin utilizarea unei baze de calcul eronate sau acordarea de facilităţi prin aplicarea unei cote reduse la valoarea clădirii. Această situaţie a condus la nerealizarea de venituri în sumă de 4 mii lei.
 
Totodată, s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al comunei prin faptul că entitatea nu a dat în administrare către unitatea de învăţământ clădirile în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.
 
Citeşte şi:
 
Raport al Curţii de Conturi:
Plăţi considerate nelegale la Primăria Băneasa


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii