Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:06 25 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tranulis a dăruit o sală de teatru Constanţei, Primăria reabilitează clădirea din temelii şi ia în calcul şi preluarea activităţii culturale

ro

01 Mar, 2019 00:00 1836 Marime text
 
Angajaţii Teatrului de Stat Constanţa mai primesc o veste bună. După ce au „primit” un manager interimar croit să schimbe din temelii situaţia din instituţie, primarul municipiului Constanţa a anunţat că imobilul teatrului va fi complet reabilitat.
 
Decebal Făgădău i-a urat succes noului manager al TSC, Erwin Şimşenshon, şi a anunţat că în curând va fi demarată licitaţia pentru reabilitarea clădirii lăsate moştenire oraşului de către Demostene Tranulis. Din averea acestuia s-a construit teatrul care la început i-a purtat numele, apoi, în anii războiului, a fost redenumit Fantasio, pentru ca astăzi să ajungă fără nume: Teatrul de Stat Constanţa.

Teatrul Tranulis a fost început în aprilie 1927 şi terminat în septembrie, acelaşi an, după ce, în 1915, Primăria donase terenul viran de pe bulevardul Ferdinand colţ cu strada Mihai Viteazu, pentru construirea unei săli pentru teatru la malul mării.
Din acest motiv, probabil ar fi de dorit ca pe viitor Primăria Constanţa să preia şi administrarea TSC. De altfel, şi primarul Decebal Făgădău şi-a anunţat intenţia ca administraţia locală să preia Teatrul de Stat de la Consiliul Judeţean Constanţa, dacă va exista şi sursa de finanţare aferentă. Discuţiile pe acest subiect vor continua cu reprezentanţii CJC, cei care administrează din punctul de vedere al bugetului teatrul constănţean.
 
Între timp, municipalitatea, care este proprietarul clădirii Teatrului de Stat, se va apuca de reabilitarea acesteia, nu doar din punctul de vedere al creşterii eficienţei termice. „Facem totul de la 0. Vorbim de climatizare, de instalaţii electrice şi sanitare. Vom decoji pe dinafară şi pe interior, îl vom reface integral cu dotări de casă, la nivel european. De partea cu specific pentru activitatea culturală se va ocupa administratorul clădirii, Consiliul Judeţean. Nu mă hazardez să anticipez un termen de finalizare a lucrărilor”, a spus primarul Constanţei.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 01 Mar, 2019 08:45 Intentii laudabile. Vin cu citeva propuneri: Reinfiintarea Teatrului Fantasio,distrus de Mazare si Constantinescu; construirea unui teatru de drama, a unei opere,la nivelul anului 2019; teatrul actual se se numeasca Tranulis,in memoria celui care l-a lasat mostenire Constantei. Macar asa sa-i respectam pe cei care au iubit Constanta si au lasat ceva in urma lor.