Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:58 14 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transport gratuit pentru elevii şi liceenii constănţeni. Făgădău explică de ce nu s-a putut acorda până acum această facilitate

ro

06 Mar, 2020 00:00 2677 Marime text

Aleşii locali municipali au aprobat ieri, în şedinţă extraordinară de Consiliu Local Municipal, acordarea de gratuitate pe transportul în comun pentru toţi elevii din Constanţa la forma de învăţământ la zi. Gratuitatea se aplică pe toată perioada anului, inclusiv în timpul vacanţelor.
 
De gratuitate pe mijloacele de transport în comun pe raza municipiului Constanţa vor beneficia astfel preşcolarii care urmează cursurile la unităţile de învăţământ preşcolar acreditat/autorizat din municipiul Constanţa, indiferent de domiciliu;  preşcolarii cu domiciliul în municipiul Constanţa care urmează cursurile la unităţile de învăţământ preşcolar acreditat / autorizat din afara municipiului Constanţa, numai pe rutele de transport ale CT BUS SA din interiorul municipiului Constanţa; elevii care urmează cursurile la unităţile de învăţământ primar gimnazial acreditat / autorizat din municipiul Constanţa, indiferent de domiciliu; elevii cu domiciliul în municipiul Constanţa care urmează cursurile la unităţile de învăţământ primar şi gimnazial acreditat / autorizat din afara municipiului Constanţa, numai pe rutele de transport ale CT BUS SA din interiorul municipiului Constanţa. Beneficiarii trebuie să aibă la ei carnetul de elev sau, în cazul preşcolarilor, adeverinţă de la unitatea de învăţământ la care învaţă.
 
Potrivit municipalităţii, abonamentele vândute în 2019 pentru elevi au fost în valoare de 1.489.838 lei. Această sumă reprezintă 50% din valoarea totală a abonamentelor, având în vedere că până la data de 5 martie 2020 transportul a fost subvenţionat cu 50% în municipiul Constanţa.
 
Potrivit directorului CT BUS, Bogdan Niţă, în luna februarie, societatea a eliberat 2210 abonamente pentru elevi pe o singură linie, 690 de abonamente pe două linii şi 1.201 abonamente pe toate liniile, nenominale.
 
Cât despre efortul bugetar pentru acordarea gratuităţilor, directorul CT BUS apreciază că abia la sfârşitul anului se vor putea cuantifica exact costurile bugetare. Menţionăm că încă de la începutul acestui mandat, consilierii liberali au solicitat acordarea de transport gratuit pentru elevi şi studenţii din municipiul Constanţa, însă proiectul lor nu a intrat nici măcar în dezbateri în cadrul Consiliul Local Municipal.
 
La finalul şedinţei de CLM extraordinare de ieri, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a spus că această gratuitate nu putea fi aplicată înainte ca CT BUS să devină societate comercială, conform legilor mediului concurenţial. „Cei care spun că este o măsură politică sunt analfabeţi. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. Aceste reguli nu ne permit în acest moment să oferim gratuitate pe transport studenţilor. Nu facem lucruri nesăbuite”, a spus primarul.
 
Citeşte şi:
 
Din 5 martie, Decebal Făgădău anunţă transportul gratuit pentru toţi elevii din Constanţa


Consilierul liberal Cristina Văsii nu renunţă la ideea gratuităţii transportului pentru elevii şi studenţii din municipiu

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii