Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:50 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţiile de Bobotează, perpetuate la Mihail Kogălniceanu Botezul Cailor, un eveniment care a reunit comunitatea la ceas de sărbătoare

ro

07 Jan, 2016 00:00 2944 Marime text
De mai bine de două decenii, la Mihail Kogălniceanu în ziua de Bobotează se păstrează sărbătoarea Botezului Cailor. La evenimentul din acest an, localnicii s-au întrecut în împodobirea animalelor. Înfrumusețați cu ciucuri și funde roșii, ținte, zurgălăi și mărgele, caii au făcut ieri o adevărată paradă de forță, eleganţă şi frumusețe. Unul din cele mai așteptate momente a fost stropirea cailor cu apă sfințită.
 
Aproape 1.000 de persoane au venit ieri la Botezul Cailor. Ceremonia a început în jurul orei 12.00 şi s-a finalizat după aproape trei ore. Oamenii din Mihail Kogălniceanu și-au botezat caii, adică i-au binecuvântat prin stropirea cu apă sfinţită, urmând un obicei vechi ce datează de mai bine de un secol. La momentul ceremoniei, ce a avut loc în centrul localității după slujba de la biserică, cei prezenți cereau preotului să stropească animalele cu cât mai multă apă sfințită, fiind ferm convinși că acestea vor fi mai sănătoase și mai bune de muncă în noul an agricol.
 
Echipaţi cu cele mai frumoase harnaşamente, caii au făcut o adevărată demonstrație de forță și frumusețe. Și aceasta nu întâmplător, întrucât după botez au urmat trei concursuri tradiționale privind „Frumusețea cailor“, „Viteză“ și „Frumusețea atelajelor“.

Trei secţiuni, greu de ales câştigătorii

Din cele peste 60 de atelaje juriul a avut de desemnat concurenţii cei mai frumoşi, cei mai rapizi sau cele mai frumoase hamuri. Astfel, pentru că deciziile au fost foarte grele, au fost oferite în afară de cele trei premii de pe podium şi câte cinci menţiuni. La secţiunea Viteză au fost oferite doar premiile I, II şi III însemnând câte 500 de lei 400 de lei, respectiv 300 de lei, în timp ce la probele de frumuseţe şi atelaj s-au dat şi câte 5 menţiuni a câte 100 de lei. Toţi participanţii au plecat însă acasă cu premiul de participare de câte 50 de lei, dar mai ales cu o amintire de neuitat a ediţiei din acest an.
 
Sărbătoarea a fost completată de muzică, dansuri, de pastramă de berbecuţ, de pomana porcului şi de vinul fiert oferit de organizatori cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local. Vinul fiert a curs în pahare, iar tochitura a fost un deliciu, localnicii declarându-se încântați şi de ediția din acest an a Botezului Cailor, chiar dacă vremea nu a fost tocmai grozavă pentru un eveniment în aer liber.

Gânduri bune la ceas de sărbătoare

Primarul Ancuța Belu s-a bucurat de felul în care oamenii au primit sărbătoarea din acest an. „A devenit o tradiție la Mihail Kogălniceanu Botezul cailor. Este deja cea de-a 21. Ediţie şi am dorit să dăm o altă amploare sărbătorii. Ne-am bucurat că la Mihail Kogălniceanu au venit oameni din tot judeţul“, a declarat șefa autorității locale Ancuţa Belu. De asemenea, primarul comunei a ţinut să le ureze tuturor celor prezenţi dar şi consătenilor care nu au putut veni la sărbătoare „să aibă parte de un an rodnic, iar sănătatea, norocul şi bucuriile să îi însoţească la tot pasul!“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii