Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii din Cumpăna, invitaţi la petrecerea de Valentine's Day. Ce surprize le-a pregătit autoritatea publică locală

ro

13 Feb, 2019 00:00 2203 Marime text
Sărbătoarea Sfântului Valentin va fi încărcată de voie bună pentru tinerii din comuna Cumpăna. Ziua de 14 februarie va fi plină de concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, karaoke şi multe alte momente.
 
Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, reprezentate legal prin primarul ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, organizează o serie de activităţi culturale dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de Valentine's Day. Manifestările vor fi găzduite de sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, joi, 14 februarie, începând cu ora 19.00. Invitat special: Dice&Friends.
 

Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce îl iubeşte toată lumea

 
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni. Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr. Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată.
 
Un singur preot, pe numele lui Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. A fost însă descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin. Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească şi în ţara noastră.
 
Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de iubire. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine“. Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată. O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ. Pe 14 februarie, în fiecare an, în casa Julietei din Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera lui Shakespeare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii