Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:53 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a urlat ca pe stadion în sala Remus Opreanu. Lupta politică din Consiliul Județean Constanța a lasat localitățile fără bani (galerie foto)

ro

07 Jul, 2020 00:00 1742 Marime text
  • Consilierii județeni constănțeni au urlat ca pe stadion în ședința extraordinară a Consiliului Județean Constanța
  • Pe fondul disputelor politice nu s-a mai aprobat rectificărea de buget și nici nu au mai fost repartizați banii pentru primăriile din județ
  • PNL a formulat un amendament, invocând faptul că banii se alocă discreționar și  au dorit să corecteze  alocările către primării
  • Țuțuianu s-a apărat afirmând că „la nivelul CJC există o comisie care analizează toate propunerile” și nu face el personal alocările
  • Direcția Economică a Consiliului Județean Constanța va lua în lucru și amendamentul depus de PNL, care urmează să fie tranșat într- o ședință viitoare, extraordinară sau de îndată
Consilierii județeni s-au reunit ieri în ședință extraordinară pentru aprobarea rectificării de buget și pentru repartizarea unor sume din TVA primăriilor  din județ, bani pentru pentru proiecte de dezvoltare locală, pentru cofinanțare proiecte, pentru achitarea unor arierate sau pentru lucrări la drumurile comunale.
Grupul consilierilor județeni PNL, conduși de Marian Iordache și Marian Crușoveanu i-au dat peste cap planurile președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu.
Și de aceaastă data, liberalii au fost susținuți și de vicepreședintele CJ, Claudiu Palaz.
 

Amendamentul care a declanșat scandalul

 
PNL a formulat un amendament, invocând faptul că banii se alocă discreționar și  au dorit să corecteze  alocările către primării, în special a celor conduse de edilii lor.
La rândul său, președintele CJC, Horia Țuțuianu a arătat că „la nivelul CJC există o comisie care analizează toate propunerile” și nu face el personal alocările.
Liberalii au insistat ca amendamentul lor să fie supus la vot.  După discuții în contradictoriu s-a luat o pauză pentru clarificări. Peste 30 de minute de discuții și nicio soluție. La revenirea în sală, în calitate de initiator, Țuțuianu a anunțat că retrage de pe ordinea de zi: repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2020, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, epartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2020 pentru sustinerea programelor de dezvoltare locală, infrastructură și funcționare și rectificarea bugetară.
Ulterior, Țuțuianu a declarat ședința închisă, în protestele liberalilor.
Și vicepreședintele instituției, Claudiu Palaz a punctat faptul că primarii așteaptă acești bani și că PMP, partidul pe care îl conduce nu va vota un buget neechilibrat. Palaz a mai anunțat că până nu se reglează situația din plenul CJC el nu mai participă la nicio ședință.
A urmat un nou moment de ceartă între Horia Țuțuianu și consilierul județean liberal, Marian Crușoveanu. Țuțuianu țipa că el nu încălcă legea, în timp ce liberalul a afirmat că  „În 8 zile, președintele Consiliului Județean a retras proiectele prin care primăriile din județ primeau bani de două ori. A lăsat un județ întreg fără bani într-un moment foarte greu. Președintele CJ își bate joc!”
În următoarele zile, Direcția Economică a Consiliului Județean Constanța care analizează cererile venite din teritoriu va lua în lucru și amendamentul depus de PNL, care urmează să fie tranșat într- o ședință viitoare, extraordinară sau de îndată.
 
 
Citește și:

LIVE TEXT Țuțuianu a pierdut frâiele CJC. PNL și PMP i-au dat ședința peste cap. În joc, banii pentru localități (galerie foto + video)


Municipiul Constanța, orașul Năvodari și comunele Valu lui Traian și Castelu, cei mai mulți bani pentru dezvoltare locală, infrastructură sau cofinanțări (documente)

Comunele Limanu și Ghindărești, cadorisite cu fonduri de Consiliul Județean. Banii vor fi investiți în reabilitarea unor drumuri (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii