Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 20 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerile USR Constanţa privind PUZ-ul Peninsulei „Funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Ibis către plaja Modern“

ro

25 Jan, 2019 00:00 1614 Marime text
Uniunea Salvaţi România, filiala Constanţa, a transmis către Primăria municipiului Constanţa câteva propuneri privind Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei, aflat în dezbatere publică.
Deputatul USR de Constanţa Stelian Ion a făcut o radiografie a zonei peninsulare, ilustrând neconformităţile actuale, dar şi posibilităţile extraordinare de reabilitare a centrului istoric al Constanţei.
 
Stelian Ion este de părere că dezbaterea asupra PUZ-ului Peninsulei este un moment foarte important, însă total ratat de către Primărie, pentru că informaţiile de bază au lipsit cu desăvârşire. „Ar fi trebuit pregătită din timp această dezbatere publică, ar fi trebuit puse la dispoziţie, către public, nişte materiale prin care să se informeze corect şi concret asupra intenţiilor noului PUZ. 

Dincolo de toate acestea, trebuie să remarcăm că acest PUZ este deosebit de important pentru Constanţa - zona peninsulară este, practic, inima Constanţei, este centrul istoric, este zona cea mai încărcată de vestigii arheologice, este piatra de temelie a oraşului nostru. Tocmai de aceea, acest PUZ trebuie să aibă parte de o maximă transparenţă, să fie supus unor dezbateri reale, nu de faţadă, aşa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri cu alte PUZ-uri iniţiate de administraţiile Mazăre şi Făgădău”, susţine deputatul.
 
USR Constanţa propune câteva puncte de vedere referitoare la elaborarea PUZ-ului Peninsulei, ţinând cont atât de specificitatea zonei, cât şi de tendinţele moderne de amenajare a centrelor istorice.
 
I. Din punctul de vedere al funcţiunilor:
- Degrevarea zonei peninsulare de funcţiuni administrative generatoare de trafic auto şi aglomeraţie excesivă şi transformarea clădirilor în obiective culturale/turistice. Înainte ca acest lucru să fie posibil, se va amenaja UN centru/cartier nou administrativ-financiar şi de afaceri într-o zonă optimă acestor funcţiuni.

Funcţiuni permise în zona peninsulară: cultură (expoziţii, teatre, săli pentru spectacole, muzee, ateliere, oceanograf, acvariu), culte (biserici), turism (unităţi de cazare), servicii (bănci, agenţii de turism, restaurante), comerţ de mici dimensiuni, profesii liberale, ateliere mesteşugăreşti, locuire, spaţii verzi, zone de relaxare şi loisir, locuri de joacă şi altele.
 
Propunerile USR Constanţa:
1. Analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei;
2. Construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu;
3. Punerea în valoare a vestigiilor: Basilica din curtea Colegiului Mihai Eminescu, Zidurile Cetăţii de sub strada Arhiepiscopiei, Poarta Mare a Cetăţii Tomis şi altele.
 
II. Din punctul de vedere al circulaţiei, al parcărilor şi al transportului în comun:
- Restricţia circulaţiei auto (cu excepţia riveranilor) de la străzile Traian şi Negru Vodă spre zona istorică şi Portul Turistic Tomis. Accesul se face pe bază de cartelă;
- Alimentarea cu marfă se va putea face doar în anumit interval orar (ex: 4:00 - 8:00 AM);
- Amplasarea parcărilor supraetajate/subterane doar către periferia zonei peninsulare;
- Transport public electric sau “solar bus” în zonă;
- Circulaţie velo permisă fără piste de biciclete în interiorul zonei peninsulare şi Portul Tomis
- Funicular.
 
USR propune:
1. Construirea unei parcări supraetajate încăpătoare în locul parcării existente de la Poarta 1. Accesul se va face doar din strada Termele Romane, fiind singura arteră circulabilă fără restricţii din zona istorică;
2. Realizarea unor funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Hotel Ibis către plaja Modern, care vor facilita accesul persoanelor către faleză;
3. Amplasarea de staţii pentru închiriere biciclete şi biciclete electrice;
4. Colectarea deşeurilor de către firma contractată se va realiza noaptea sau în intervalul în care au acces şi maşinile pentru marfă.
III. Din punctul de vedere al regimului de înălţime:
- Nicio construcţie nouă nu va depăşi înălţimea maximă la cornişă a celei mai înalte clădiri monument din zona peninsulară (exceptând turnul moscheii).
 
IV: Din punctul de vedere al autorizaţiilor de construire:
- Vor fi eliberate autorizaţii de construire în următorii 10 ani doar pentru: reabilitarea/restaurarea clădirilor, reconstruirea unor monumente (sau construcţii aflate în zona protejată) deja degradate, imposibil de salvat sau care deja au fost în trecut demolate sau căzute, pentru obiective culturale (muzee, pavilioane expoziţionale de artă, teatre, cinematografe în aer liber etc.), numai în condiţiile în care acestea se încadrează perfect în specificul istoric al zonei, lucrări de reabilitare spaţii publice şi amplasare de mobilier urban, lucrări de terasare şi consolidare taluzuri;
- Se vor introduce în subteran cablurile electrice şi telecomunicaţii, dacă există;
- Se va interzice amplasarea aparatelor de aer condiţionat şi a antenelor pe faţadele clădirilor.
 
Organizaţia USR Constanţa propune municipalităţii să introducă interdicţia de construire pe taluz până la exprimarea sentinţei definitive a tribunalului în cazul retrocedării acelor terenuri.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gogu 25 Jan, 2019 08:50 O gramada de prostii printre propunerile astea! Pe banii cui se va reloca ansamblul cladirilor unde functioneaza justitia din Constanta si ce legatura are asta cu punerea in valoare a unor cladiri istorice care nu sunt in imediata vecinatate a cladirilor Tribunalului, Judecatoriei si Curtii de Apel? Cum propuneti sa se puna in valoare zidurile de sub strata Arhiepiscopiei? Sa se demoleze aceasta strada? Nu vreti sa daramati tot cartierul, ca s-ar pune mai bine in valoare zidurile cetatii !? Faceti propuneri proaste doar ca sa aratati ca faceti ceva!