Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

ro

15 Nov, 2018 00:00 1805 Marime text
Ziua Dobrogei se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, fiind instituită prin Legea 230/2015. Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a transmis un mesaj de felicitare pentru toţi dobrogenii, spunându-le că trebuie „să ne înclinăm cu profund respect şi preţuire în faţa jertfei aduse de toţi ostaşii noştri“.
 
„Pentru noi, dobrogenii, ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie cu totul şi cu totul specială: în urmă cu 140 de ani, la 14 noiembrie1878, Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, s-a întors acasă, la patria-mamă, România. Astăzi, la ceas aniversar trebuie sa ne înclinăm cu profund respect şi preţuire în faţa jertfei aduse de toţi ostaşii noştri, care, cu preţul vieţii, au luptat pentru independenţă, pentru unitate şi suveranitate. Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea! La mulţi ani, România unită! La mulţi ani, români!“, a declarat primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gâju.
 
Potrivit legii, sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini, atât material, cât şi logistic, evenimentele organizate cu acest prilej, iar Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în program emisiuni culturale pe această temă, dar şi transmisiuni de la manifestările dedicate acestei zile.
 
Data de 14 noiembrie este cea la care, în anul 1878, în urma războiului ruso-româno-turc, cunoscut în istoria României drept Războiul de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul naţional, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la 19 noiembrie 2013, de Senat, şi la 9 septembrie 2015, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.
 
Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, ruşii nu acceptaseră şi o participare directă, pe frontul din Balcani a armatei române. În condiţiile în care, la Plevna, şi al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă Prinţului Carol al României, în care cerea ajutorul trupelor române. După încheierea războiului, România a obţinut, la Congresul Internaţional de la Berlin, de la 1/13 iunie - 1/13 iulie 1878, recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea la ţară a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. În data de 14 noiembrie 1878, autorităţile române preluau, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului „Istoria României în date“ (2003).
 
Unirea Dobrogei cu patria-mamă reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din 1859, o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces încheiat prin Marea Unire din 1918.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii