Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:53 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Cumpăna promovează tradiţiile Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“, la o nouă ediţie (galerie foto)

ro

02 Jul, 2018 00:00 719 Marime text
Comuna Cumpăna este una dintre localităţile din Dobrogea care au demonstrat, de-a lungul timpului, că reprezintă un model de convieţuire interetnică, în cadrul numeroaselor activităţi în care au fost implicaţi turci, tătari sau alte naţionalităţi. Locuitorii comunei Cumpăna şi locuitorii însoritului tărâm dobrogean au sărbătorit, ieri, o zi a tradiţiilor strămoşeşti: Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“.
 
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România, au organizat, ieri, cea de-a XI-a ediţie a acestui eveniment. În cadrul acestui festival a avut loc şi concursul de artă culinară tradiţională a etniilor conlocuitoare din judeţele Constanţa şi Tulcea. La evenimentul care a devenit deja o tradiţie au participat reprezentanţii următoarelor etnii: turcă, tătară, armeană, albaneză, bulgară, elenă, evreiască, germană, italiană, maghiară, poloneză, lipovenească, aromână.
 
Evenimentul a fost găzduit de Complexul Sportiv Victoria Cumpăna şi a început cu parada portului popular, încheindu-se cu tradiţionalul concurs de lupte tradiţionale tătăreşti - küreş. Cei prezenţi au petrecut în compania ansamblului aromân „Dor“ din Sarighiol de Deal - Tulcea, a ansamblului „Kardelen“, a „Boboceilor Cumpenei“, a ansamblului de dansuri greceşti „Elpis“, cărora li s-au alăturat: „Genc Renkler“, „Muguraşii Dobrogei“, ansamblul Multicultutral, ansamblul „Cansu“ din Techirghiol şi corul de femei „Reabina“ din Ghindăreşti.
 
La concursul de artă culinară tradiţională a etniilor conlocuitoare din judeţul Constanţa şi Tulcea au participat: Uniunea Tătară din comuna Lumina, Uniunea Democrată Turcă din municipiul Tulcea, Uniunea Democrată Tătară din municipiul Tulcea, comunitatea română din Cumpăna, comunitatea tătară din Cumpăna, Uniunea Democrată Turcă din Cumpăna, Uniunea Democrată Turcă-Tătară a Musulmanilor din Constanţa, Uniunea Democrată Turcă-Tătară a Musulmanilor din Topraisar, Comunitatea Aromânilor din Cogealac, Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din Ghindăreşti, Comunitatea Elenă din Constanţa. Astfel, turci, tătari, aromâni, ruşi-lipoveni şi români din localităţile Tulcea, Constanţa, Cumpăna, Independenţa, Cobadin, Topraisar, Hârşova, Cogealac, Ghindăreşti, Beidaud, Tuzla, Lumina şi Mereni au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiţionale.
 
Printre invitaţi s-au numărat şi Uyar Mustafa Sertel - consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Samoilă - directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, consilierii locali din Cumpăna şi mulţi alţii.
 
„Nicăieri în lume nu există un model mai frumos şi mai paşnic de convieţuire aşa cum este în tărâmul situat între Dunăre şi Marea Neagră. Nicăieri nu există mai multă omenie, mai multă ospitalitate şi oameni cu suflet mare. Indiferent care ar fi greutăţile, noi ne educăm copiii în credinţă şi tradiţie. Este credinţa celor 17 naţionalităţi convieţuitoare care locuiesc în Dobrogea. La festival participă turci, tătari, armeni, albanezi, bulgari, eleni, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, ruşi-lipoveni, aromâni. Nimic nu e mai frumos decât cultura unei naţiuni: de la portul popular la dansul popular, dar şi la gastronomie. Bucătăria dobrogeană a împrumutat ingredientele orientale, dar şi modalitatea de a găti, de a îmbunătăţi mâncarea tradiţională românească cu tot ce înseamnă oriental“, le-a spus celor prezenţi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

În urma deliberării, juriul a stabilit câștigătorii concursului de gastronomie. 

La secțiunea Bucătărie: Premiul I a fost adjudecat de Comunitatea Aromână Cogealac, Premiul  II de UDTR Tulcea, premiul III de Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din Ghindăreşti, iar mențiunile de UDTTMR Cumpăna și Comuna Lumina. 

La secțiunea Cofetărie: Locul I a revenit  UDTR Cumpana, Locul II – UDTTMR Topraisar, Locul III – Comunității Elene Constanța, iar mențiunile de UDTTMR Constanța și UDTTMR Tulcea. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii