Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL şi PSD, „back in business" Cui revin şefia Portului Constanţa şi conducerile autorităţilor naţionale

ro

28 May, 2012 01:04 3731 Marime text
cap_9.jpgOdată cu preluarea Puterii, liberalii şi social-democraţii nu schimbă doar şefii instituţiilor deconcentrate, ci şi pe cei ai agenţiilor, ai autorităţilor, ai companiilor naţionale. USL îşi numeşte în funcţii de conducere - aşa cum au făcut-o şi democrat-liberalii la timpul lor - oamenii de partid, fidelii băieţi de casă şi, mai rar, ce-i drept, profesioniştii.

La Constanţa, lucrurile nu diferă de restul ţării. Moda schimbărilor e în floare. Cu atât mai mult cu cât, să nu uităm, aici regăsim câteva dintre cele mai importante autorităţi naţionale: Autoritatea Navală Română (ANR) şi Administraţia Canalelor Navigabile (ACN). Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) reprezintă şi ea o miză. Nici Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa nu este trecută cu vederea. La fel cum nici conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM) nu va fi lăsată la voia întâmplării, Portul Constanţa reprezentând întotdeauna o sursă de divergenţe de opinie atunci când vine vorba de directorul instituţiei.

Cupşa vs. Brânză

În această ordine de idei, liberalul Ovidiu Cupşa, consilier local municipal aflat pe final de mandat, s-ar pregăti, se pare, să îl înlocuiască pe democrat-liberalul Paul Brânză la şefia ANR. Ovidiu Cupşa nu are un contracandidat. Amintim că liberalul a fost, în timpul Guvernului Tăriceanu, director al Administraţiei Canalelor Navigabile.

Daniel Georgescu la ACN?

În locul lui Valentin Zeicu, directorul general al ACN, se pregăteşte pentru „înscăunare" social-democratul Daniel Georgescu. Acesta este, în prezent, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa. Menţionăm că acest post de conducere a fost, se pare, îndelung negociat între liberali şi pesedişti, căci şi unii şi ceilalţi şi-l doreau la fel de mult.

George Papari îşi face „încălzirea" pentru ABADL?

Numit încă din 2009 la conducerea ABADL, Marian Mitrea ar putea fi şi el schimbat cât de curând de la conducerea instituţiei. Pentru moment, se vehiculează faptul că fotoliul de director ar reveni, în urma negocierilor, social-democraţilor constănţeni. Numele avansat în acest context este, potrivit unor surse, cel al lui George Papari, în prezent consilier în Consiliul Local Constanţa.

Se schimbă macazul la DRDP?

La finalul săptămânii trecute, ministrul Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, a revocat echipa managerială a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. E drept, după ce Corpul de Control al ministerului a descoperit o serie de nereguli la construcţia variantei de ocolire Cluj - Est. Rămâne de văzut cum anume se va proceda la Constanţa. Pe ce criterii va fi (dacă va fi, dar cel mai probabil se va întâmpla aşa) numit un nou director la şefia DRDP Constanţa? Conducerea regionalei este asigurată în prezent de Aidân Ibram.

Portul Constanţa, în ograda PSD

 

Fără îndoială, Portul Constanţa este una dintre cele mai importante şi mai râvnite instituţii. De ani buni, PSD Constanţa visează la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Ei bine, potrivit unor surse, se pare că, ulterior celor mai recente negocieri, şefia CNAPMC nu va mai reveni liberalilor (unde favorit era Constantin Matei), ci social-democraţilor. Nu se cunoaşte însă deocamdată un nume pentru şefia Portului.

Premii de consolare pentru liberali

 

În afară de ANR, liberalii constănţeni îşi vor numi oameni la conducerea CERONAV, a Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale (RADIONAV) şi a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).

Deconcentratele - eterna şi fascinanta poveste

 

Amintim că, de când au revenit la guvernare, PSD şi PNL şi-au numit oameni la conducerea mai multor instituţii deconcentrate din judeţul Constanţa.

Chiar dacă nu e o deconcentrată, Prefectura Constanţa are, de fix o săptămână, un al doilea subprefect. Este vorba despre Radu Volcinschi, fostul director al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, omul care a lucrat alături de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, mai bine de zece ani.

sefi_autoritati_-_portul_constanta.jpg

La şefia Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa a fost numit director executiv liberalul Claudiu Teliceanu. Acesta a obţinut funcţia supremă din DJST Constanţa după susţinerea, în urmă cu două săptămâni, a unui examen în care l-a avut contracandidat pe democrat-liberalul Sorin Buşu.

PSD l-a propulsat la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii pe Dayan Fetislam, fost şef al Corpului de Control şi, de asemenea, fost şef al Serviciului de Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale Constanţa. Fetislam l-a înlocuit la şefia ISC pe Petrişor Cruceanu. Amintim că ISC a trecut, în prima şedinţă a Guvernului Ponta, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cea a primului ministru.

În cursul săptămânii trecute, şi Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa s-a „pomenit" cu un director nou. Este vorba despre Lavinia Monica Zaharia, numită la şefia instituţiei prin ordin al ministrului Rovana Plumb.

Şi la OIL Terminal au avut loc schimbări, în sensul că doi liberali au intrat în cărţi: Sorin Ţuţuianu, viceprimarul demisionar al municipiului Medgidia - membru în Consiliul de Administraţie, şi consilierul judeţean Sorin Viorel Ciutureanu - preşedintele Consiliului de Administraţie.

DADR va avea, de asemenea, un şef nou. Nicuşor Constantinescu l-a anunţat, în urmă cu mai bine de o săptămână, pe Boris Parpală ca viitor director al DADR, instituţie condusă în prezent de Paraschiva Bobe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii