Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ping-pong între CJC şi Consiliul Local Constanţa. Miza - Teatrul de Vară din Mamaia, care este lăsat pradă degradării (document)

ro

30 Nov, 2015 00:00 3727 Marime text
Teatrul de Vară Mamaia ajunge înapoi la Consiliul Judeţean după ce planul municipalităţii de a-l reabilita a eşuat. Palatul Festivalului Mamaia, aşa cum a fost denumit în 1963, anul înfiinţării, zace uitat în nepăsare, înconjurat de gunoaie şi cu tencuiala căzută. Un tablou dezolant, un spaţiu al artei lăsat de izbelişte în poleita staţiune Mamaia, unde cluburile sunt la mare căutare, nicidecum teatrele de vară. Muzică, lumini, artişti, festivaluri şi concerte. Acestea erau elementele ce caracterizau, odinioară, Teatrul de Vară din Mamaia, în prezent, un amplasament sinistru.
 
Pasat de la Consiliul Judeţean Constanţa la Consiliul Local Municipal Constanţa şi revenit la CJC, Teatrul de Vară din Mamaia aşteaptă de ani buni să fie inclus pe lista investiţiilor. Situat în zona Perla, de-a lungul anilor aici au fost organizate festivaluri, spectacole de revistă, concerte, iar mii de turişti i-au trecut pragul. Festivalul Mamaia, „asasinat“ şi el între timp, a fost o pistă de lansare pentru mulţi artişti.
 
Teatrul de Vară din Mamaia a fost administrat de CJC, trecând ulterior în administrarea Consiliului Local Municipal Constanţa, după ce, în luna ianuarie a acestui an, era semnat protocolul de predare-primire cu CJC. În şedinţa de vineri, CJC a luat de la municipalitate clădirea în aceeaşi stare în care a dat-o: jalnică! Reamintim că, la şedinţa CJC din 29.10.2014, consilierii judeţeni au adoptat Hotărârea nr. 225 privind transmiterea dreptului de administrare asupra unui bun imobil, proprietate publică a Judeţului Constanţa, către Consiliul Local Municipal Constanţa. „Consiliul Local al Municipiului Constanţa are obligaţia de a demara lucrările de reabilitare a imobilului menţionat la data de 1 noiembrie 2015. În cazul nerespectării acestei obligaţii, dreptul de administrare asupra imobilului încetează în condiţiile legii“, se precizează în hotărârea CJC. După un an, hotărârea nu a reuşit să producă efecte.
 
„În protocolul de predare-primire există o clauză potrivit căreia Consiliul Local Municipal al municipiului Constanţa are obligaţia de a demara lucrările de reabilitare până pe data de 1 noiembrie 2015. Teatrul de Vară nu a fost cuprins în bugetul de investiţii pentru anul acesta. Nu cred că vom reuşi să-l includem şi la rectificarea bugetară din luna mai. De aceea, dacă nu reuşim să demarăm lucrările până pe data de 1 noiembrie 2015, va trebui să-l dăm înapoi. Cea de-a doua variantă este să obţinem o altă clauză, cu un alt termen“, declara, astă-primăvară, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa. Pentru acest teatru a existat, la un moment dat, chiar posibilitatea de a fi transformat în acvariu. Alţii, dimpotrivă, spun că imobilul ar fi destinat demolării.
 
Având în vedere neaducerea la îndeplinire a articolului 2 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 225/2014, punctul 3 din Protocolul nr. 21891/2014, şi în conformitate cu prevederile art. 869 din Codul Civil, art. 91 alin. (1) litera c, alin. (4) litera a, art. 123 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, dreptul de administrare al Consiliului Local al Municipiului Constanţa asupra imobilului Teatrul de Vară Mamaia a încetat odată cu adoptarea prezentei hotărâri.
 
Un astfel de joc de ping-pong între cele două unităţi administrativ-teritoriale subliniază, încă o dată, neputinţa sau, mai bine spus, dezinteresul administraţiei publice locale cu privire la cultura constănţeană. Din acest „joc“ vom ajunge, peste câţiva ani, să asistăm neputincioşi la raderea de pe faţa pământului a clădirii Teatrului de Vară. Sau, cine ştie, cu puţin „noroc“, va ajunge în portofoliul vreunui privat care ar putea să facă, de ce nu, primul mall din staţiunea Mamaia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii