Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității, propus de Ministerul Familiei, prezentat la Cumpăna

ro

26 Mar, 2023 10:52 1297 Marime text


În comuna Cumpăna, a fost adus în atenția publicului Manifestul pentru drepturile femeilor și a fost dezbătut Pachetul Legislativ pentru Creșterea Natalității, propuse de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cel din urmă aflat în această perioadă în consultare publică.


 
La eveniment au luat parte subprefectul județului Constanța, Marilena Dragnea, președintele OFSD Constanța, Mariana Gâju, vicepreședintele OFSD Constanța, Vreme Elisabeta și Luminița Vlădescu, cât și reprezentante ale administrației publice locale constănțene.
 
Acest pachet conține 10 teme de importanță, gândite pentru a veni în sprijinul familiilor:
 
1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).
2. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță pentru familiie cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei.
3. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri. Un card de reduceri care va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.
4. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame în valoare de 2.500 de lei.
5. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare cu procente cuprine între 0.3% și 1.3% acordate familiilor numeroase.
6. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii. Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.
7. Program flexibil de muncă pentru părinții cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.
8. Voucher pentru tratamente stomatologice la copii în valoare 1.500 de lei.
9. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.
10. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie. Organizat ca un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii