Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:25 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeţi de seamă O delegaţie din Israel a rămas impresionată de lucrurile frumoase pe care le-a găsit la Cumpăna

ro

16 Apr, 2016 00:00 2280 Marime text
Primăria‬ şi Consiliul Local ale comunei Cumpăna au fost, vineri după-amiază, gazdele unei delegaţii formate din reprezentanţi ai statului Israel. Oaspeţii, care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei şi protecţiei copilului, au fost prezenţi în comuna constănţeană în cadrul unei vizite de lucru pe care Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România (FICE) a organizat-o. Scopul acestui tur a fost organizat în cadrul iniţiativei de a susţine cooperarea şi schimbul de experienţă cu alte ţări. Parteneri în acest proiect au fost şi direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din Constanţa, Vaslui şi Argeş, precum şi Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România.
 
Musafirii au fost primiţi, în buna tradiţie românească, cu pâine şi sare, fiind întâmpinaţi de copii din comună, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, dar şi în costumele pe care le folosesc la cursurile de dans la care participă în comunitate. Voluntarii din Israel au fost realmente impresionaţi de această primire călduroasă şi, la rândul lor, au răsplătit gazdele cu un cântec care vorbeşte despre pace.
 
Obiectivul principal al vizitei de lucru se referă la cunoaşterea rezultatelor şi înţelegerea bunelor practici referitoare la procesul de dezinstituţionalizare a copilului în cadrul sistemului de protecţie specială, a dezvoltării serviciilor alternative, precum şi a demersurilor ce au ca scop prevenirea separării copilului de familia sa.
 
Delegaţia a vizitat, după ce a poposit la sediul Primăriei şi a semnat în cartea de onoare, obiectivele reprezentative pentru desfăşurarea serviciilor sociale în comuna Cumpăna: Cantina socială din cadrul Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva”, Centrul de îngrijire a copiilor „After School”, Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală, dar şi Canalul Dunăre - Marea Neagră.
 
Din componenţa delegaţiei au făcut parte: Petre Dinică, directorul general al DGASPC Constanţa, prof. Ionel Ştefănică Armeanu, director general DGASPC Vaslui, Iuliana Matei, director general adjunct al DGASPC Argeş, prof. Toma Mareş, reprezentant al FICE România, iar invitaţii din Israel au fost însoţiţi de inspectorul general Yossed Zaguri, ministrul Educaţiei din Israel.
 
„Acest schimb de experienţă a fost organizat tocmai pentru a vedea care este nivelul serviciilor sociale din cele două ţări. Astfel, oaspeţii noştri au putut vedea o serie de diferenţe şi deficienţe în sistemul nostru social, în sensul că activitatea cantinei sociale sau plata profesorului care se îngrijeşte de copiii de la after school este susţinută de comunitatea locală, prin eforturi susţinute, şi nu de minister, aşa cum se întâmplă în Israel. Au fost uimiţi că putem duce pe umerii noştri aceste costuri şi s-au declarat impresionaţi de curăţenia din aceste instituţii. Cel mai tare i-a impresionat faptul că avem aproximativ 100 de copii care, zilnic, servesc masa la cantina socială şi că avem atâtea servicii ce deservesc segmentul social“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii