Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numele primului primar al Constanţei de după Revoluţie, Barbu Dănescu, şi cel al generalul de aviaţie (r) Gheorghe Constantin vor fi atribuite unor străzi din cartier Veterani - Constanţa Sud

ro

25 May, 2018 00:00 3349 Marime text
Aleşii locali constănţeni vor aproba săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliului Local Municipal, atribuirea de denumiri unor străzi situate în cartierul Veterani - Constanţa Sud.
Numele primului primar al Constanţei de după Revoluţie, Barbu Dănescu, şi cel al generalul de aviaţie (r) Gheorghe Constantin vor fi atribuite unor artere de circulaţie, în perimetrul delimitat de strada Mareşal Alexandru Averescu, prelungirea strada Lanului, strada Mareşal Ion Antonescu şi strada Meşterul Manole.
Proiectul de hotărâre este iniţiat de primarul Decebal Făgădău.
 

Despre Barbu Dănescu

 
„Barbu Dănescu (1951 - 2013) a fost o personalitate a Revoluţiei din Decembrie 1989, din Constanţa. A fost unul dintre primii care au intrat în Casa Albă, în 22 decembrie, cel care a cerut Armatei să intervină ca să nu mai moară oameni nevinovaţi. A fost primul preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională Constanţa şi, practic, primul edil al oraşului de după Revoluţie. Era un om special, extrem de muncitor, devotat. De asemenea, Barbu Dănescu a fost cel care a pledat convingător şi insistent pentru înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ şi demararea anului universitar în martie 1990, Ia cele două noi facultăţi - de Medicină şi Ştiinţe ale Naturii. Barbu Dănescu a murit salvând de la înec doi copii în data de 09.07.2013. A decedat la spital ca urmare a complicaţiilor survenite în urma actului său de mare curaj şi omenie. În 2013, Consiliul Local al municipiului Constanţa i-a acordat titlul de Cetăţean de onoare post mortem“, se arată în expunerea de motive.
 

Despre generalul de aviaţie (r) Gheorghe Constantin

 
Generalul de aviaţie (r) Gheorghe Constantin (1921 - 2018) a urmat cursurile Şcolii civile de pilotaj din Bucureşti, a luptat în al Doilea Război Mondial şi a contribuit Ia construirea aeroporturilor civile din judeţul Constanţa.
A fost preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Constanţa şi preşedinte onorific al Asociaţiei Române pentru Propaganda Aviaţiei - ARPIA, filiala Constanţa. A fost încadrat ca pilot în Escadrila 347 Hidroaviaţie Constanţa, iar în 1955 a fost numit comandant al Escadrilei 256 Hidroaviaţie Palazu Mare. Trecut în rezervă în 1958, lui Gheorghe Constantin i s-a încredinţat conducerea aeroporturilor civile din judeţul Constanţa: a condus aeroportul Palazu Mare în 1960, după care a preluat conducerea aeroportului civil Mihail Kogălniceanu până în 1968. Generalul de aviaţie Gheorghe Constantin a fost declarat erou al României şi a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Gheorghe Constantin a trecut în nefiinţă în noiembrie 2017.
 
Citeşte şi: 

3 ani de la moartea primului primar de după 1989 al Constanței. A murit încercând să salveze doi copii de la înec

 

Citeşte şi: Generalul de aviație Gheorghe Constantin, cetățean de onoare al Constanței, a plecat dintre noi (galerie foto)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii