Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu se vor mai organiza alegeri parţiale Procesul dintre CL Mereni şi Prefectura Constanţa nu s-a încheiat

ro

02 May, 2017 00:00 4000 Marime text
Nu mai este timp - fizic - pentru organizarea de alegeri parţiale în vederea desemnării unui nou consiliu local în localitatea Mereni din judeţul Constanţa. Guvernul a decis deja, printr-o hotărâre adoptată luna trecută, că alegerile parţiale pentru localităţile fără primar sau consiliu local vor avea loc pe 11 iunie.

Potrivit articolului 115/2015, articolul 10, aliniatul (2), în cazul unor alegeri parţiale, data desfăşurării acestora se stabileşte cu 35 de zile înainte. Cum doar până pe 7 mai se pot definitiva situaţiile din localităţi, dacă au pe rol dosare în instanţe, în localitatea Mereni nu pot fi organizate alegeri, dat fiind faptul că statutul Consiliului Local al comunei se va tranşa abia pe 12 mai a.c., atunci când instanţa a fixat un nou termen în dosarul în care părţi sunt consilierii locali din Mereni şi Prefectura judeţului Constanţa, prin prefect.
 
Aşa cum arătam în ediţiile precedente, Consiliul Local Mereni nu a funcţionat după alegerile din iunie 2016, motiv pentru care a fost dizolvat, în decembrie anul trecut. Înainte de dizolvare, componenţa CL Mereni era următoarea: cinci consilieri PSD, cinci PNL şi unul PMP. Primarul localităţii Mereni este Silviu-Florentin Gârea, membru PSD, în timp ce viceprimar este Vasile Simonca, de la Partidul Mişcarea Populară.
 
Pentru a evita organizarea de alegeri parţiale, în luna februarie, Adrian Nicolaescu, prefectul judeţului Constanţa, a solicitat tuturor partidelor politice cu reprezentare în CL Mereni să prezinte listele de supleanţi, dacă aceştia există, în vederea constituirii unui nou consiliu.
În urma demersurilor efectuate de reprezentantul Executivului în teritoriu, formaţiunile politice din comună au decis supleanţii de pe listele de partid, însă, în şedinţa din 15 februarie, nu s-a putut constitui noul Consiliu Local Mereni. Mai mult, pe 13 februarie, cinci dintre supleanţi au dat în judecată Prefectura, cerând anularea ordinului de dizolvare. Prefectul a procedat la reconvocarea de trei ori a CL Mereni, după ce, în data de 15.02.2017, respectiv 18.02.2017, Consiliul Local a fost convocat în şedinţă de constituire, însă la şedinţe s-au prezentat numai cinci supleanţi ai consilierilor locali aleşi (patru PNL şi unul PMP) în urma scrutinului din 5.06.2016, iar conform prevederilor art. 55, alin. 2 din Legea nr. 215/2001, s-a constatat neîndeplinirea cvorumului necesar pentru desfăşurarea şedinţei de reconstituire.
 
Ultima încercare s-a făcut, fără rezultat pe 21.02.2017, în sala de şedinţe a Primăriei comunei Mereni. La scurt timp, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a trecut la vacantarea posturilor de consilieri locali şi a solicitat Executivului să adopte prin hotărâre de Guvern o dată pentru organizarea alegerilor parţiale pentru CL Mereni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii