Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:07 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niciunul nu este din Constanţa Cine conduce Herghelia Mangalia - funcţii, avere, interese (documente)

ro

23 Nov, 2013 00:00 6358 Marime text
Mai întâi au planificat o redeschidere a Hergheliei Mangalia, în luna octombrie a acestui an, cu invitaţi de pe plan naţional şi internaţional, acum anunţă un nou eveniment şi, acesta, tot cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, şi anume, un concurs oficial de anduranţă de 30 de kilometri. Etapa zonală de anduranţă va avea loc astăzi de la ora 12.00.
 
Cei care au pus totul la cale sunt membrii unei Asociaţii care a luat fiinţă, potrivit Registrului Naţional ONG, în data de 10 ianuarie 2013 şi care are drept scop crearea cadrului organizatoric pentru toţi crescătorii, proprietarii şi iubitorii de cai din regiune. Este vorba de Asociaţia Crescătorilor de Cai din Dobrogea „HIPPONTICA”. Fondatori şi asociaţi în cadrul acestei structuri, care administrează Herghelia Mangalia, sunt Istvan Janoş Antal, Anca Nicoleta Bîlbă, Ion Cristian Dumitrache, Petre Cacioianu, Nicu Dobre, Tănase Calagiu, Adrian Răzvan Nedelcu, Geronimo Răducu Brănescu, Valentin Georgescu şi Giulio Adrian Ghereben.
Trei dintre fondatorii anterior enumeraţi sunt şi membri ai Consiliului Director ai asociaţiei. Toţi trei au strânse legături cu viaţa, fie politică, fie publică a Constanţei, şi toţi trei au fost „adoptaţi” de Constanţa. Dar iată numele lor: Istvan Ianoş Antal, Geronimo Răducu Brănescu şi Anca Nicoleta Bîlbă.
 
Azi manager, ieri un fost candidat la alegerile parlamentare
 
Cu Istvan Ianoş Antal am făcut cunoştinţă la momentul alegerilor electorale pentru Parlament, de anul trecut. La acea dată, UDMR îl propunea Constanţei pentru funcţia de deputat, fiind un nume total străin electoratului de la malul mării. Lipsa notorietăţii poate fi şi unul dintre motivele pentru care sătmăreanul Istvan Ianoş Antal a pierdut mandatul de deputat de Constanţa. Deşi nu a câştigat fotoliul de parlamentar, Istvan Ianoş Antal a fost „adoptat” de Constanţa, fiind de la 1 ianuarie membru în Consiliul Director al Asociaţiei Crescătorilor de Cai din Dobrogea „HIPPONTICA”, asociaţie răspunzătoare de evenimentele organizate de Herghelia Mangalia.
Potrivit declaraţiei de interese publicate în anul 2012, directorul Hergheliei Mangalia, Istvan Ianoş Antal, era în 2011 asociat în cadrul SC Papriko Raisis SRL din Zalău şi asociat şi administrator al SC Proxi Convenience SRL Bucureşti. Din aceeaşi declaraţie de interese, aflăm că, în anul 2011, ocupa funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare.
La capitolul avere, Istvan Ianoş Antal declara că deţine, în Satu Mare, un apartament de 99 de metri pătraţi şi două terenuri arabile de 1.000 de metri pătraţi şi respectiv de 8.000 de metri pătraţi. Varianta economisirii banilor în conturi bancare nu pare a fi preferată de sătmărean. Directorul Hergheliei Mangalia nu are declarate conturi şi depozite bancare a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro. Nici urmă de vreun parc auto. Ne vine să credem sau nu, potrivit declaraţiei de avere din 2012, Istvan Ianoş Antal nu este proprietarului vreunui autoturism. Directorul Hergheliei are în schimb datorii. Este vorba de un credit de 80.000 de euro, contractat în anul 2010, cu scadenţă în 2030. În calitate de consilier judeţean în cadrul CJ Satu Mare, Istvan Ianoş Antal a câştigat în 2011 suma de 7.334 lei, iar soţia acestuia, Daniela, a obţinut venituri în valoare totală de 6.500 de lei.
 
Geronimo Brănescu s-a reîntors cu tot cu cai
 
Cel de-al doilea membru al Consiliului Director este Geronimo Răducu Brănescu, nimeni altul decât directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. Geronimo Brănescu este director al DSVSA din luna octombrie 2012.
Acesta a mai ocupat în 2009, însă doar pentru patru luni, aceeaşi funcţie. La momentul eliberării de pe funcţie, Brănescu declara cotidianului ZIUA de Constanţa că se reîntoarce acasă şi cu cei patru cai pe care i-a adus, în vara anului 2009, la instrucţie, la Herghelia de la Mangalia. „De mai bine de şase ani îi aduc aici, la şcoala de vară. Anul acesta am avut patru", declara în 2009 acesta, pentru ca în 2012 să reia funcţia de conducere la DSVSA Constanţa, iar din 2013 să devină unul dintre membrii Consiliului Director ai Asociaţiei care administrează Herghelia Mangalia.

Potrivit declaraţiei de interese publicate în 2012, Geronimo Brănescu este asociat unic în cadrul SC Farmmarc Impex SRL din Feteşti, asociat al SC Farmmarc Research & Industries SRL şi membru AGVR. În 2011, Brănescu ocupa funcţia de medic veterinar în cadrul DSVSA Ialomiţa. Pe de altă parte, potrivit declaraţiei de avere din acelaşi an, Brănescu deţine şase terenuri după cum urmează: două agricole la Feteşti, două situate în intravilanul localităţii Feteşti şi alte două la Sirnea (Braşov), unul intravilan, celălalt forestier. Geronimo Brănescu este proprietarul unei case de locuit. Imobilul a fost construit în Feteşti, are 270 de metri pătraţi, fiind prevăzut cu un garaj de 55 de metri pătraţi. Fondatorul Asociaţiei Crescătorilor de Cai din Dobrogea „HIPPONTICA” mai deţine un autoturism Volkswagen Bora, fabricat în 2001, o remorcă Geraldy, fabricată în 2007/2009 şi este posesorul unei colecţii de picturi clasice. Ca angajat al DSVSA Ialomiţa, acesta a câştigat în 2011 salarii în sumă de 24.347 lei, iar soţia sa, Daniela, a primit de la SC Farmmarc Impex SRL, salarii în valoare totală de 20.400 lei.
 
Soţie de director
 
Cel de-al treilea membru al Consiliului Director al Asociaţiei care administrează Herghelia Mangalia, Anca Nicoleta Bîlbă, este soţia medicului veterinar Adrian Bîlbă, medic veterinar care din anul 2012 a fost numit de Consiliul Judeţean director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Potrivit datelor personale postate pe pagina de Facebook, Anca Nicoleta Bîlbă lucrează la un cabinet individual de psihoterapie şi este preşedinte al Asociaţiei de Terapii Suportive „Hipoterapia”. Anca Nicoleta Bîlbă a studiat Psihologie clinică şi Psihoterapie la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa. De asemenea, a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie şi Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi. În prezent, locuieşte în Constanţa, dar s-a născut în Rădăuţi.
 
În finalul materialului facem o precizare care nu poate fi lipsită de interes. Ca o coincidenţă, sediul Asociaţiei Crescătorilor de Cai din Dobrogea „HIPPONTICA” se află, potrivit Registrului Naţional ONG, la adresa Bulevardul Mamaia numărul 255, adresă care coincide cu cea a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, unde menţionam anterior că soţul Ancăi Nicoleta Bîlbă este director.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mario 27 Nov, 2013 12:52 Aveam unele dintre cele mai frumoase si mai populate herghelii din Europa. Sa avem grija, macar de ce-a mai ramas zic.