Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:33 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moş Crăciun vine la Cumpăna cu daruri pentru copii, profesori şi bătrâni (galerie foto)

ro

18 Dec, 2017 00:00 1550 Marime text
Luna decembrie este, pentru fiecare dintre noi, perioada cea mai aşteptată din an, datorită sărbătorilor de iarnă, când, alături de cei dragi, aşteptăm să petrecem momente minunate şi să oferim daruri.
 
După ce, în seara magică de Moş Nicolae, reprezentanţii administraţiei publice din Cumpăna au aprins mii de beculeţe pentru a lumina calea Moşului în drumul său către casele copiilor cuminţi, iată că surprizele pregătite pentru aceştia (şi nu numai) continuă. Primarul comunei, ec. Mariana Gâju, ne-a spus: „Moş Nicolae a poposit şi la Primărie, lăsând aici daruri ce au fost împărţite celor 415 prichindei din cadrul Grădiniţelor «Florilor» şi «Sf Maria», dar şi celor 732 de elevi ai Liceului Tehnologic «Nicolae Dumitrescu» din clasele 0-IV“.

Burse şcolare pentru elevii din localitate

Tot pentru a aduce o bucurie elevilor merituoşi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Comunal Cumpăna din 29 noiembrie, aleşii au aprobat, la rectificarea de buget, alocarea sumelor necesare pentru plata burselor şcolare, „pentru a nu trece sfintele sărbători fără să le fie răsplătite performanţele“. „Nici cei care i-au îndrumat nu vor fi uitaţi, astfel, le vor fi decontate la zi abonamentele cadrelor didactice care fac naveta şi, conform regulamentului stabilit de Consiliul Local Comunal, vor fi recompensaţi şi dascălii care au coordonat elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele de nivel naţional. Cert este că avem 264 de elevi bursieri şi cel puţin zece profesori vor fi răsplătiţi pentru că au dovedit implicare şi au pus suflet în educaţia copiilor noştri. Aceştia merită recunoştinţa noastră, a întregii comunităţi“, a precizat primarul comunei Cumpăna.
 
Astfel, săptămâna trecută, Casa de Cultură din localitate a fost gazda evenimentului la care au participat 353 de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ Cumpăna. Aceştia au primit burse şcolare aferente semestrului II din anul şcolar 2016-2017. Astfel, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au acordat 244 de burse de merit, 24 de burse sociale şi cinci burse de studiu. Valoarea totală a burselor se ridică la suma de 32.400 de lei. Nu în ultimul rând, 81 de elevi au primit burse de la Consiliul Judeţean Constanţa, prin programul privind susţinerea elevilor din mediul rural.

Ajutor în prag de sărbători 

Pentru copiii din Cumpăna, venirea lui Moş Crăciun, cu sprijinul autorităţii locale, a devenit o tradiţie. „Va veni Moş Crăciun pentru cei 1.800 de copii ce trăiesc pe raza localităţii noastre. Desigur, Moşul nu va uita copiii de la cantină, dar nici persoanele cu dizabilităţi. Darurile sale vor fi distribuite în unităţile de învăţământ până la vacanţa de iarnă. De asemenea, trebuie să ştiţi că, în preajma sărbătorilor de iarnă, noi nu ne uităm vârstnicii cu pensii mici, cărora le vom oferi pachete“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
Totodată, prin intermediul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din comuna Cumpăna aflaţi în situaţie de risc sau abandon şcolar“, derulat de Primăria Cumpăna în parteneriat cu Fundaţia „Principesa Margareta“ a României şi Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, 42 de copii cu rezultate bune la învăţătură care provin din familii cu posibilităţi reduse sau din familii care trec printr-o perioadă dificilă au primit pachete cu alimente de bază - pui, ulei, orez, bulion, paste, mazăre, pate, ciuperci, mălai şi făină -, chiar în pragul sărbătorilor. Pentru ei, acest gest este un real ajutor înainte de Crăciun, în contextul în care veniturile mici abia le permit să trăiască de la o zi la alta.
 
În prag de sărbători, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, are un îndemn pentru tânăra generaţie: „Învăţaţi, învăţaţi şi nu lăsaţi şcoala cumpăneană să dispară! Respectaţi-vă şi iubiţi-vă dascălii, pentru că sunt cei care formează buni oameni pentru societatea noastră!“

Ti-a placut articolul?

Comentarii