Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:55 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii majore pentru viitor Au început lucrările centrului de tineret de la Cumpăna (galerie foto)

ro

08 Apr, 2014 00:00 1571 Marime text
Motiv de bucurie pentru locuitorii comunei Cumpăna. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanţa“ (ADI ZMC) a lansat, ieri, proiectul de „Reabilitare, extindere şi dotare a unei clădiri din Zona Metropolitană Constanţa, comuna Cumpăna, în vederea utilizării acesteia drept centru pentru tineret“. Astfel, în aproximativ un an şi jumătate, vom asista la inaugurarea unei clădiri moderne, unde tinerii vor putea să se întâlnească şi să organizeze tot felul de activităţi şi spectacole.
 
Ieri, nu a fost lansată doar începerea lucrărilor, ci s-a sfinţit şi piatra de temelie a construcţiei, în prezenţa preoţilor veniţi din partea Arhiepiscopiei Tomisului. „Niciodată nu am demarat o lucrare fără să sfinţim locul construcţiilor pe care le începem. Şi în urmă cu doi ani, când am depus proiectul, am sfinţit tot acest teren şi iată că Dumnezeu ne-a ajutat şi am ajuns astăzi în faza de demarare a lucrărilor“, a spus primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.
Clădirea va fi amplasată pe strada Alexandru Alimănişteanu nr. 71 B, în vecinătatea grădiniţei Sfânta Maria. Centrul de tineret va fi dispus pe o suprafaţă de 1.217,88 metri pătraţi şi va fi dotat cu mobilier adecvat şi echipamente de ultimă generaţie, care vor fi pe placul celor peste 3.220 de tineri, beneficiarii direcţi ai proiectului. „Vom construi aici o discotecă pentru tinerii noştri, o discotecă numai a lor. Însă în interior vom avea un spaţiu dedicat spectacolelor de orice fel, nu doar discotecii. Biblioteca şi BiblioNetul vor fi, de asemenea, mutate aici. Tot în noul centru de tineret va fi şi o sala de fitness, dar şi o încăpere special amenajată pentru jocul de popice“, a declarat primarul Mariana Gâju.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, axa prioritară 1, domeniul major 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, iar valoarea totală este de 4.156.048,80 de lei, din care 3.234.411,60 de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată, suma de 134.828,48 lei este suma cu care contribuie ADI ZMC, iar valoarea de TVA este de 786.808,80 de lei.
 
Fosta clădire a IAS-ului, transformată în cea mai modernă instituţie din comună
 
„În această clădire a funcţionat fosta basculă unde se cântăreau cerealele de la agricultorii comunei Cumpăna şi care a fost în patrimoniul IAS Cumpăna. După Revoluţie, construcţia a servit drept adăpost pentru 7.000 de taurine. Cum proiectul cerea ca noi să avem o construcţie neutilizată, am considerat că aceasta este cea mai potrivită în acest scop. Terenul este atât de generos, încât, veţi vedea, va deveni un centru de comună care nu va atrage numai tinerii, ci şi bunicii comunei, întrucât vom face piste pentru skateboard, pentru biciclete, trotinete, dar va fi amenajat şi un părculeţ cu bănci şi vor fi plantaţi pomi şi arbuşti ornamentali. În vecinătatea parcului vom amenaja cât de curând o promenadă, de-a lungul canalului Dunăre-Marea Neagră“, a afirmat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.

Ti-a placut articolul?

Comentarii