Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hora Unirii, depunere de coroane şi spectacol tematic Locuitorii comunei Cumpăna au serbat Ziua Naţională a României (galerie foto)

ro

02 Dec, 2019 00:00 2717 Marime text

Suită de evenimente la Cumpăna, de Ziua Naţională a României. Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, legal reprezentate prin persoana primarului ec. Mariana Gâju, au organizat mai multe manifestări prilejuite de Ziua Naţională a României.
 
Seria de manifestări a început cu ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul “Memorialul Eroilor”, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial şi Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Locuitorii comunei Cumpăna, copii şi invitaţi s-au adunat în faţa Casei de Cultură, unde a fost oficiată slujba religioasă de către preoţii parohi din localitate. Ulterior, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia zilei de 1 decembrie.
 
„Vă mulţumesc, dragi tineri! Vă mulţumesc, dragi locuitori ai comunei prezenţi la această frumoasă sărbătoare a românilor! Împreună cu reprezentanţii societăţii civile, ai Poliţiei Locale, consilierii locali, dar în acelaşi timp cu plutonul  Unităţii Militare UM 01737 Topraisar, am depus coroane la Monumentul Centenarului, ridicat, anul trecut, în cinstea împlinii a 100 de ani de la Unirea României, apoi la monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în perioada Primului Război Mondial. Depunem coroane de flori şi la monumentul ridicat în amintirea eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Azi este Ziua României! Spunem la mulţi ani, dragi români! Sărbătoarea naţională a fost precedată de ziua Sfântului Apostol Andrei, la 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României. Noi, creştinii ortodocşi, am spus, ieri: Doamne, ocroteşte-i pe români!
Libertatea şi unirea naţională au fost obţinute cu multe jertfe omeneşti şi, noi, urmaşii, trebuie să-i cinstim pe eroii din toate timpurile. Să-i cinstim pe eroii care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc, să le aducem un omagiu de recunoştinţă tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, precum şi celor care au luptat pentru libertate, unitate şi demnitate naţională!
 
1 Decembrie ne oferă modele demne de urmat, modele de excepţie pentru noi, românii. Să ne mândrim şi să nu uităm că Ziua Naţională este ziua naţională a tuturor românilor! Noi, la Cumpăna noastră dragă, suntem români. Fie că suntem născuţi pe teritoriul comunei, fie că sunteţi locuitori mai noi veniţi în localitatea noastră, atâta vreme cât respirăm aerul comunei, cât călcăm pământul acestei comune, pământ sfânt pentru noi, spunem la mulţi ani! La mulţi ani, dragi copii, voi sunteţi viitorul nostru, voi sunteţi cei mai buni ambasadori ai comunei noastre!  Vă mulţumim că ne sunteţi alături!“, a spus primarul ec. Mariana Gâju.  
 
Ca în fiecare an, veteranul de război Ion Ceapă, care are 103 ani, a fost premiat. „La muţi ani, nea Ceapă! Sunteţi de-o seamă cu istoria poporului român, cu istoria României Unite. La mulţi ani! Vreau să vă spun că acest cumpănean drag, veteranul Ion Ceapă, care are 103 ani, a venit şi de această dată singur şi neînsoţit. Alături de el sunt copiii comunei Cumpăna, care îi vor spune: La mulţi ani! Vă mulţumim încă o dată şi noi, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, vom fi împreună şi uniţi pentru eroii Neamului, pentru a sărbători împreună istoria. La mulţi ani, România!“, a mai spus Mariana Gâju.
 
După ceremonia de depunere de coroane de flori, a avut loc defilarea militarilor de la UM 01737 Topraisar. La final, cei prezenţi s-au  prins într-o horă a Unirii. Ziua a continuat cu un spectacol tematic susţinut de elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” - „Grupul Folktrotter”, copiii Grădiniţelor „Sfânta Maria” şi „Florilor” şi ai Ansamblului Folcloric „Muguraşii Cumpenei” şi „Boboceii Cumpenei”.
 
Citeşte şi:
 
Suită de evenimente la Cumpăna, de Ziua Naţională a României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii