Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două noi sensuri giratorii Extinderea mall-ului construit de NEPI aduce modificări majore traficului constănțean

ro

02 Jul, 2015 00:00 4927 Marime text
Lucrările demarate de fondul sud-african de investiţii NEPI (New Europe Property Investments) pentru extinderea centrului comercial City Park Mall Constanţa se desfăşoară şi pe partea carosabilă. Nu, construcţia mall-ului nu va ajunge (încă?) pe bulevard, dar pentru că proiectului construit iniţial i s-au adus modificări, accesul în noul sediu se va face altfel decât eram până acum obişnuiţi. Astfel, sensul giratoriu de pe bulevardul Al. Lăpuşneanu se va modifica. Compania a obţinut, zilele trecute, aviz favorabil de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru a putea construi noile sensuri giratorii, care vor permite accesul autovehiculelor în parcările noului centru comercial.

Aceleaşi modificări vor fi aduse şi pe bulevardul Soveja, unde se va construi un alt sens giratoriu, pentru a facilita accesul în şi dinspre parcarea acoperită aferentă City Park Mall. Deşi ambele sensuri giratorii există şi în prezent pe cele două bulevarde ale Constanţei, acestea vor fi reconfigurate în conformitate cu nevoile existente.

Termenul avansat de reprezentanţii companiei pentru deschiderea noii aripi a mall-ului este luna decembrie a acestui an. Nu mai puţin interesant, conform datelor de la Primăria Constanţa, sensurile giratorii vor fi făcute de SC Confort Urban SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal.
 
NEPI deţine în portofoliul său zece centre comerciale funcţionale care totalizează o suprafaţă de 333.638 mp. Valoarea totală a acestor proprietăţi depăşeşte 544 de milioane de euro, iar chiriile anuale generate de acestea au o valoare de circa 50 de milioane de euro. Compania deţine mall-urile Promenada, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Deva Shopping Centre, Vulcan Value Centre din Bucureşti, Shopping City Galaţi, Retail Park Piteşti, Shopping City Târgu Jiu şi Severin Shopping Center.

Povestea spinoasă a mall-ului din parc

Mall-ul construit şi extins acum pe malul lacului Tăbăcărie are o istorie destul de controversată. Încă din 2000, atunci când a fost făcută prima notificare privind retrocedarea terenului din Parcul Tăbăcărie, pe care s-a construit mai apoi City Park Mall, şi până în ultima zi a lunii mai 2008, atunci când fostul primar al municipiului, Radu Mazăre, a inaugurat cu mare fast clădirea în formă de ambarcaţiune, au curs râuri de cerneală despre ceea ce ar putea fi numită „afacerea secolului“ la Constanţa în materie de retrocedări. Povestea a început în 2000, când Consiliul Local Constanţa vota, la iniţiativa lui Mazăre, hotărârea 396, prin care se aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcărie, pe un teren de 43.500 mp, al cărui beneficiar era Holland Development Group SA. Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva fostului primar al Constanţei, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, de la Dinamo, Basarab Popa (vărul lui Radu Mazăre), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 de dolari, 63 de dolari şi 90 de dolari. Cu un început furtunos, mall-ul a ajuns, de la un plan al celor de la Holland Development Group, în portofoliul societăţii Neocity Group România, condusă atunci de Elan (Emilian) Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi prieten declarat al lui Radu Mazăre. Neocity Group România îi avea atunci ca asociaţi pe Nimrod Ben Ami, dar şi societatea olandeză Fotostudio Ruiterman Mijdrecht B.V. De altfel, afacerea olandeză se află în spatele tuturor firmelor care stau la baza City Park Mall. Vorbim aici despre City Park Project, City Park Management şi Everest Investiţii şi Consultanţă.
 
În prezent, mall-ul se află în portofoliul NEPI. Fondul sud-african de investiţii NEPI a achiziţionat, în luna decembrie 2013, prin intermediul NEPI Four Real Estate Solutions şi NEPI Bucharest Two, centrul comercial City Park Constanţa, cu o suprafaţă închiriabilă brută de 29.284 de metri pătraţi de la SC Everest Investiţii şi Consultanţă SRL. Odată cu centrul comercial din Constanţa, cei de la NEPI au cumpărat şi proiectul de extindere. După un timp, Mall-ul a ajuns la NEPI Five Property Development SRL, firmă înfiinţată în anul 2013. Atunci, asociaţii firmei erau: Ne Property Cooperatief UA (cu sediul social în Olanda, Amsterdam, Schiphol Boulevard 231), care deţinea 999 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99,9% şi SC NEPI Bucharest Two SRL, care deţinea o parte socială, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 0,1%. Administratorii societăţii erau: Victor Semionov (născut în 1977, la Chişinău), Alexandru Morar (născut în 1983, la Târgu Mureş), Tiberiu Smaranda (născut în 1981, la Râmnicu Vâlcea). Activitatea principală a societăţii NEPI Five Property Development SRL vizează „consultanţă pentru afaceri şi management“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii