Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După 12 ani de insistenţe PIMM Constanţa va relaţiona cu CJC (document)

ro

10 May, 2016 00:00 3948 Marime text

 
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) de mâine a fost inclus un proiect de hotărâre privind constituirea Consiliului Consultativ pe lângă CJC.
 
Proiectul respectiv este iniţiat de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, la sugestia Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Constanţa. De peste zece ani, preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoşilă, a făcut demersuri către Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, în speranţa că acest parteneriat va prinde viaţă.
 
„Din anul 2004 am început demersurile în acest sens. Cu CJC discuţiile au demarat cu aproximativ două luni înainte de alegerile din 2008, cu preşedintele CJC de la acea vreme, Stelian Duţu. Acesta a obţinut atunci mandatul de deputat, iar conducerea CJC s-a schimbat. Nu am renunţat la ideea ca PIMM Constanţa să aibă o colaborare cu CJC, dar, până acum, nu ne-a băgat nimeni în seamă“, ne-a declarat preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoşilă.

„Mai bine mai târziu decât niciodată“

Apariţia acestui proiect de hotărâre ridică semne de întrebare. Adresa PIMM Constanţa prin care solicita înfiinţarea la nivelul CJC a unei comisii consultative formate din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai patronatelor, ai sindicatelor reprezentative şi ai ONG-urilor „în vederea soluţionării pe plan local a problemelor economico-sociale şi stabilirii unor relaţii cât mai strânse dintre autoritatea administraţiei publice judeţene cu partenerii sociale“ datează din 4 februarie anul curent.
 
„Din martie mi-a promis vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir că va include pe ordinea de zi a şedinţei CJ un proiect de hotărâre în acest sens“, ne-a declarat preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoşilă.
 
Altfel spus, a existat destul timp pentru a înfiinţa această structură. Dar poate dă mai bine în perioada campaniei electorale să demonstrezi deschidere către mediul de afaceri…

Componenţa şi atribuţiile Consiliului Consultativ 

Consiliul Consultativ de pe lângă CJC va avea în componenţa sa: preşedintele CJC, trei consilieri judeţeni, preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoşilă, reprezentantul Blocului Naţional Sindical - filiala Constanţa, Cristian Mihai Toma, liderul UJCNSLR Frăţia - filiala Constanţa, Constantin Grosu, iar din partea Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Elena Coandă.
 
Deşi proiectul de hotărâre cuprinde doar un articol referitor la înfiinţarea consiliului, în expunerea de motive, semnată de Cristinel Dragomir, se menţionează că organismul „are caracter consultativ“ şi va avea ca obiective: stabilirea unor relaţii de parteneriat între administraţia publică judeţeană şi societatea civilă; crearea unui cadru instituţional de consultare a partenerilor sociali în legătură cu iniţiativele legislative cu impact economico-social şi comunicarea transparentă dintre administraţie şi societatea civilă. Aspectele de care ar urma să se ocupe Consiliul Consultativ de pe lângă CJC vizează, în special, crearea unei relaţii între administraţia judeţeană-patronat-sindicat şi ONG-uri „care să permită o informare permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali“.

În alte părţi se poate, la noi… mai greu  

În urmă cu doi ani, în cadrul unei emisiuni în direct difuzate de postul de televiziune Litoral TV, preşedintele PIMM Constanţa confirma dificultăţile de comunicare şi relaţionare instituţională pe care le întâmpină din partea Primăriei Constanţa şi a Consiliului Judeţean Constanţa. „Vreau să vă spun că există un deficit de comunicare mai profund în Constanța decât în celelalte zone. Ce să vă spun, că în Bucovina spiritul asociativ este mult mai dezvoltat, participarea cetățenilor la luarea deciziilor este mult mai vizibilă. În Ardeal, lucrurile stau altfel, în Banat, lucrurile stau altfel. În Oltenia și în Dobrogea se mișcă mai greu, probabil și din cauza culturii, a faptului că noi avem o influență balcanică“, declara la acea vreme Iulian Gropoşilă.
 
După 12 ani de insistenţe, dorinţa oamenilor de afaceri pare că se împlineşte. Structura prin intermediul căreia se va putea relaţiona între administraţia judeţeană, reprezentanţii mediului de afaceri şi sindicate s-a realizat. Acum, rămâne de văzut cum va funcţiona, cât de des se va reuni, ce teme va aborda şi mai ales ce obiective îşi va propune. „Sunt foarte interesat să aflu când va fi prima întrunire a Consiliului Consultativ şi ce teme vor fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei respective. Sper să fie un început de drum, şi nu doar o altă structură înfiinţată ca să fie“, ne-a declarat preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoşilă, la aflarea veştii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii