Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă nu asigură transparenţa veniturilor salariale ale funcţionarilor Primarii şi şefii de instituţii publice riscă să fie amendaţi de ITM cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei

ro

06 Apr, 2018 00:00 2457 Marime text
Potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice referitoare la transparenţa veniturilor salariale, toate autorităţile şi instituţiile publice vor publica la sediul şi pe site-ul proprii, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, liste ce vor cuprinde toate funcţiile din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice. Aceste liste trebuie menţinute publice.
 
Informaţiile trebuie să conţină salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, a compensaţiilor, a adaosurilor, a primelor şi a premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora; orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.
 
Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
 

Bola sesizează autorităţile să afişeze salariile angajaţilor

 
O adresă în acest sens a transmis şi consilierul judeţean PNL Bogdan Bola. Acesta afirmă: „Am înaintat o sesizare către Consiliul Judeţean Constanţa, în care solicit ca toate primăriile din judeţ (dar şi orice alte instituţii publice) să fie informate privind obligativitatea de a afişa, de două ori pe an, la sediul propriu şi pe pagina de internet, listele cu salariile şi celelalte venituri (prime, indemnizaţii, vouchere de vacanţă etc.) de care beneficiază propriii angajaţi“.
 
Bogdan Bola susţine că, pentru a evita situaţiile neplăcute, consideră că ar fi necesară o informare clară a tuturor primarilor şi conducerilor de instituţii publice din partea Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a se asigura transparenţa necesară potrivit legii.
 
În următoarea perioadă, ITM va demara controalele pentru a verifica dacă autorităţile din Constanţa respectă prevederile legale în domeniul asigurării transparenţei veniturilor salariale a autorităţilor şi instituţiilor publice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii