Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:42 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpăna s-a înfrăţit cu localitatea Mahala din regiunea Cernăuţi, Ucraina Mariana Gâju - „Ne-am îndreptat atenţia spre cei mai buni români“ (galerie foto)

ro

27 Jul, 2017 00:00 963 Marime text
În cadrul şedinţei de îndată a Consiliului Local Cumpăna, desfăşurată pe 25 iulie 2017, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, şi Elena Nandris, primarul comunei Mahala din raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina, au semnat înţelegerea de cooperare între cele două localităţi.
 
Timp de două zile - 24 şi 25 iulie -, comuna Cumpăna a fost gazda unei delegaţii din localitatea amintită. Motivul vizitei a fost acordul de înfrăţire dintre Primăria Cumpăna şi comuna Mahala, raionul Noua Suliţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina, semnat pe data de 25 iulie 2017, în prezenţa consilierilor locali ai comunei Cumpăna şi a membrilor delegaţiei din Ucraina.
 
La festivitate au mai participat Ion Moiceanu, profesor de istorie, redactor-şef al revistei „Agora“, Dorin Popescu, lector universitar doctor la Universitatea „Andrei Şaguna“, Cezar Pânzaru, preşedintele Asociaţiei „Pro Basarabia“, şi Octavian Mândruţă, de la Consiliul Naţional al Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina“.
 
Potrivit primarului ec. Mariana Gâju, încă de la începutul anului 2016, comuna Cumpăna a adresat o scrisoare de intenţie către comuna Mahala, în vederea stabilirii relaţiilor de prietenie şi cooperare care să conducă la încheierea unui acord de înfrăţire. Prin acest acord au fost stabilite relaţii între autorităţile administrative din cele două localităţi, între reprezentanţii organizaţiilor şi ai asociaţiilor profesionale sau individuale, între instituţiile culturale, religioase, de învăţământ, sănătate care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul celor două localităţi.
 
„Desigur, unii vor spune: oare nu a găsit primarul o altă ţară cu care să se înfrăţească? A găsit comuna Mahala din Ucraina, unde ştim că este război, unde ştim că este greu, că oamenii au greutăţi mai mari decât noi? O să vă răspund: aşa cum am năzuit să ne înfrăţim cu şase localităţi din Republica Moldova, români adevăraţi, aşa ne-am îndreptat atenţia spre cei mai buni români, aceia aflaţi la Cernăuţi. Vrem să-i facem să se simtă bine aici la noi, pentru că avem iubire de semeni şi de ţară. Consilierii locali au aprobat în unanimitate această înfrăţire. Încă din această vară, în urma semnării actului de înfrăţire, douăzeci de copii din comuna Mahala vor fi musafirii noştri“, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.
 
În timpul celor două zile ale vizitei oficiale, delegaţia din Ucraina a mers la Centrul Socio-Medical din comună, la Campusul Şcolar, dar şi la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“. Delegaţia din Ucraina a fost condusă de Elena Nandris, primarul comunei Mahala. Din delegaţie au mai făcut parte Nicolae Gostiuc, consilier local şi preşedinte al Societăţii pentru Cultură Română, Iulia Todorean, regizor la Televiziunea Locală, Vasile Tarăţeanu, scriitor, om de cultură, preşedintele Asociaţiei „Casa Limbii Române“, Ilie Caulea, directorul Casei de Cultură din Mahala, Marina Gostiuc, secretar în cadrul Societăţii pentru Cultură Română.
 
Localitatea Mahala a făcut parte, încă de la înfiinţare, din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. Începând cu anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliţă al regiunii Cernăuţi din cadrul Ucrainei independente. Comuna Mahala are peste 7.000 de locuitori, preponderent români.

Ti-a placut articolul?

Comentarii