Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:56 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpăna, gazda reprezentanţilor OCPI Constanţa Refuzul cadastriştilor îi face pe primari să caute soluţii

ro

11 May, 2017 00:00 3457 Marime text
Prevederile art. 9, alin. 23 din Legea nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează faptul că se instituie Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale.
 
În contextul demarării acestui program, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa a iniţiat o serie de acţiuni prin intermediul cărora să asigure realizarea la nivelul judeţului nostru a obiectivelor prevăzute în program. Printre gazdele recente ale acestor acţiuni informale desfăşurate în teritoriu s-a numărat şi Primăria Cumpăna.
 
Recent, reprezentanţi ai OCPI Constanţa - inginer-şef Viorel Aostacioaie, şef birou Carmen Nicolae, registrator Luminiţa Puschează, consilier Elena Culeţu - s-au întâlnit la Cumpăna cu şefii administraţilor publice locale din comună - ec. Mariana Gâju, din Techirghiol - Iulian Soceanu, precum şi cu reprezentanţi ai localităţilor Murfatlar, Valu lui Traian, Agigea, Topraisar, Eforie şi Tuzla.
Potrivit primarului comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, principala temă de discuţie a fost legată de prezentarea actelor normative ce reglementează finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică.
 
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre procedura de finanţare, în forma actuală, după modificarea survenită prin O.U.G. 353 din 24 martie 2017, proiectul de modificare a specificaţiilor tehnice, precum şi despre Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7 din 1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Judeţul Constanţa, fără cadastrare definitivată!? 

„Această acţiune a fost foarte importantă pentru primari, deoarece noi suntem dornici să accesăm fonduri europene, ministeriale sau guvernamentale pentru a realiza planurile cadastrale ale terenurilor intravilane şi ale celor extravilane ale UAT-urilor. Avem de finalizat grupurile de sole în extravilanul localităţilor, mai ales pentru cele cu destinaţia păşuni. Sunt comune care au probleme cu cadastrarea păşunilor şi cu repartizarea către crescătorii de animale. Sunt probleme cu atragerea fondurilor externe la bugetul local, întrucât la nivelul judeţului Constanţa cadastriştii au refuzat să facă această lucrare la preţurile ce au fost convenite la nivel guvernamental.
 
Noi cerem OCPI Constanţa să solicite ANCPI prezenţa altor cadastrişti din judeţele care au efectuat aceste lucrări chiar pe banii pe care i-au repartizat Guvernul şi OCPI-ul. Există, la nivel naţional, judeţe care au efectuat aceste lucrări. De ce în judeţe precum Tulcea, Vâlcea, Mehedinţi s-au putut efectua aceste lucrări cadastrale şi la noi nu? Cerem deplasarea acestora în teritoriu pentru a putea şi noi să încheiem contractele“, a explicat primarul Mariana Gâju. Potrivit edilului-şef, „Primăria Cumpăna a încheiat contractul, dar nu a fost în stare să găsească un cadastrist ca să vină şi să efectueze lucrarea pe aceşti bani, neavând fonduri suplimentare şi fiind ilegal să folosească două surse de finanţare pentru acelaşi obiectiv“.
 
„Întâlnirea a fost la Cumpăna pentru că aici este sediul ACOR Constanţa şi era de datoria mea, ca preşedinte al asociaţiei, să mă implic în rezolvarea problemelor comunelor din judeţ. Întotdeauna, Cumpăna va avea deschidere pentru toate întâlnirile cu reprezentanţi naţionali şi internaţionali, pentru a deschide porţile comunicării cu instituţiile deconcentrate judeţene, naţionale şi internaţionale. Doar prin comunicare şi cunoaştere putem depăşi dificultăţile pe care le întâmpinăm şi să rezolvăm ecuaţiile necunoscute“, a subliniat primarul Mariana Gâju.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii