Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:28 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a alocat CJC bugetele în prima şedinţă din 2016 Bani pentru eoliene, staţii de biogaz şi Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

ro

05 Feb, 2016 00:00 2137 Marime text
Consilierii judeţeni s-au reunit, ieri, în prima şedinţă ordinară din 2016. Aşa cum era firesc, în cadrul acestei prime reuniuni, s-au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Constanţa şi cele ale instituţiilor subordonate. Pentru prima dată, bugetul Consiliului Judeţean a fost supus unei minime transparenţe decizionale, în sensul că s-a organizat o dezbatere publică pe marginea acestui subiect. Doar că această dezbatere s-a făcut cu doar câteva ore înainte de aprobarea efectivă a bugetului.

Citeşte şi: 

Bugetul judeţului Constanţa pe anul 2016
CJC preferă finanţări pentru proiecte eşuate!? (document)

 
Toate cele 50 de proiecte de hotărâre reunite pe ordinea de zi şi pe cea suplimentară au trecut cu votul consilierilor, deşi liberalul Marian Cruşoveanu a ales să se abţină de la vot în cazul unora.
 
Au fost însă şi proiecte de hotărâre care au primit votul negativ al consilierilor liberali. Este vorba despre cel privind aprobarea contractului de servicii de asistare, consiliere şi reprezentare juridică ce va fi încheiat cu Societatea civilă profesională de avocaţi Ceparu şi Irimia. Aceştia vor avea un onorariu lunar de 10.000 de lei.

Tot în şedinţa de ieri, Consiliul Judeţean Constanţa a repartizat peste 5 milioane de lei din sumele aferente procentului de 20% din sumele defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală a proiectelor de infrastructură şi a programelor cu finanţare nerambursabilă pe anul 2016. Este vorba despre localităţile Adamclisi - 2.024.661,68 de lei, Bărăganu - 832.434 de lei Crucea - 154.374,92 de lei, Deleni - 1.237.556,49 de lei şi Ghindăreşti - 796.202,50 de lei, care au primit bani pentru proiectele privind construirea de centrale eoliene şi staţii de biogaz.
 
Despre bugetul alocat pentru anul 2016, Cristinel Dragomir, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, a precizat că acesta este de 77.515.000 de lei, cu 2.350.000 de lei în plus față de cel de anul trecut. „Banii sunt repartizați pe categorii. Suma repartizată strict pentru activitatea CJC este de 109.000.000 de lei“, a explicat Dragomir.
 
Nu în ultimul rând, consilierii judeţeni au votat proiectul de hotărâre prin care Virgil Stan a fost confirmat în funcţia de administrator special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Stan este, începând cu data de 3 iulie 2015, director al SC Turism, Hoteluri, Restaurante (THR) Marea Neagră SA.

„Pe noi nu ne implică în niciun fel. Trebuie doar să aprobăm. CA-ul RAJDP s-a reunit în şedinţă şi l-a desemnat pe domnul Stan şi noi acum am luat act de hotărârea lor“, a explicat Dragomir.

Un alt proiect care a trezit discuţii în rândul consilierilor judeţeni este cel privind alocarea sumei de 31 de milioane de lei pentru continuarea proiectului „Capidava”. „Proiectul, în acest moment, este blocat, după ce administratorul societății care a câştigat a fost arestat. Dacă nu se întâmpla asta, aveam gata proiectul în proporţie de 97%. Noi sperăm să îl finalizăm, pentru că altfel riscăm o corecţie şi de 100%“, a declarat Dragomir.
 
Amintim că lucrările în cadrul proiectului privind reabilitarea Cetăţii Capidava erau efectuate de firma Mara Construct SRL. Administratorul societăţii, Constantin Dima, a fost arestat, fiind acum plasat sub control judiciar.
 
Consilierii au dezbătut și proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. În urma discuţiilor, s-au alocat 6 milioane de lei pentru unitatea sanitară, după cum urmează: 4 milioane de lei pentru reabilitarea Secţiei de Obstetrică-ginecologie, 500.000 de lei pentru echiparea Secţiei de Ortopedie Pediatrică şi 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli cu materiale.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii