Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creditul va fi rambursat în cinci ani Câţi bani împrumută Consiliul Judeţean Constanţa

ro

25 Feb, 2013 22:37 2520 Marime text

imprumut_cjc_1.jpgConsiliul Judeţean Constanţa (CJC) a aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maxim 18.084.045 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative. Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, acest împrumut va fi rambursat în cinci ani, iar dobânda va fi cea a Băncii Naţionale (n.r. 5,25%).

imprumut_cjc_2.jpgÎmprumutul va fi contractat de la Ministerul Finanţelor Publice pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitate faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, iar plata serviciului anual al datoriei publice locale se va asigura integral din bugetul local al judeţului Constanţa. „E vorba de datorii mai vechi de 90 de zile. Datorii care înseamnă facturi de bunuri, servicii pe care diferiţi prestatori le-au făcut către Consiliul Judeţean sau către ordonatorii secundari sau terţiari de credite aflaţi în subordinea Consiliului Judeţean", a precizat Nicuşor Constantinescu. Mai marele judeţului a afirmat că este vorba despre datorii pentru „energie, gaz, lumină... Inclusiv faţă de RAJDP, faţă de RAJA".

La momentul acesta, gradul de îndatorare a judeţului este, conform spuselor preşedintelui CJC, de 12,5%. Ordonanţa permite însă un grad de îndatorare până la 70% pentru aceste arierate.

În ceea ce priveşte administraţiile locale care, ca şi Consiliul Judeţean Constanţa, au arierate, Constantinescu a explicat: „Toate primăriile care au arierate sunt obligate (n.r. să se împrumute). Nu cunosc o primărie care să n-aibă datorii. Marea majoritate a primăriilor sunt blocate şi au datorii, fie că e vorba de lucrări la drumuri, fie că e vorba de lucrări la poduri, fie că e vorba de lucrări de alimentare cu apă. Au datorii inclusiv la proiecte europene", a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii