Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:31 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Cumpăna și localitatea Cazangic de peste Prut s-au înfrățit. Primarul Mariana Gâju a primit în dar o ie de la edilul-șef Ion Guțu (galerie foto)

ro

14 Jul, 2018 00:00 770 Marime text

Comuna Cumpăna a încheiat, ieri, un nou acord de înfrățire cu localitatea Cazangic din raionul Leova, Republica Moldova. Înfrățirea are ca scop dezvoltarea colaborării între comunități, organizațiile publice și de cultură, organizarea de manifestări comune în domeniile cultură, învățământ, turism, sport, activități sociale, economie și turism, sănătate, administrație publică locală, potrivit reprezentanților Primăriei.
 
Aceste domenii vor constitui baza de plecare pentru realizarea de programe și proiecte comune în scopul accesării fondurilor destinate cooperării la nivelul autorităților locale. Din delegația din comuna Cazangic, raionul Leova, Republica Moldova, au făcut parte primarul localității, Ion Guțu, și consilieri locali.
 
Oaspeții au fost întâmpinați de primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, care a ținut să precizeze că este a șaptea înfrățire cu o localitate de peste Prut, după comunele Puhăceni, Budești, Sărata Veche, Capaclia și orașele Strășeni și Cricova.
 
În startul evenimentul, primarul comunei Cumpăna a prezentat delegației din Republica Moldova informații despre localitate, dar și despre Consiliul Local. „Activitatea noastră este axată pe dezvoltarea durabilă a comunei“, a transmis Mariana Gâju. La rândul său, primarul comunei Cazancic, Ion Guțu, a mulțumit pentru ospitalitatea de care au dat dovadă locuitorii din Cumpăna. „Am venit de multe ori în România. Eu sper că în viitor vom avea și noi cu toții o singură cetățenie, cea română. Aceasta este a treia înfrățire cu o comună din România. Tot în această vară vom mai semna un acord de înfrățire cu o comună din județul Vaslui. Mă simt ca acasă atunci când ajung în România“, a spus primarul localității Cazancic.
 
Prin aceste înfrățiri se realizează schimburi de experiență în domeniul educației. „Vorbim despre copiii dumneavoastră, care vor ajunge la Cumpăna, iar copiii noștri vor ajunge în Cazancic. Comuna Cumpăna nu a acordat, până acum, niciun ban comunelor înfrățite de peste Prut. Accentul meu este pe copii și pe donații de carte. Avem, în Cumpăna, un liceu tehnologic, două grădinițe, două biserici ortodoxe, o geamie, o biserică penticostală. Trăim în frăție și conviețuire interetnică. În anul 2003 ne-am înfrățit cu prima localitate de peste Prut“, a completat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. Actul de înfrățire a fost semnat de cei doi edili: Mariana Gâju și Ion Guțu. De asemenea, cei doi au rostit jurământul înfrățirii. „Să dea bunul Dumnezeu ca prin acest act să realizăm lucruri frumoase pentru ambele comune“, a subliniat Mariana Gâju, după semnarea actului de înfrățire.

Daruri din suflet 

Delegația de peste Prut a primit daruri din partea comunei Cumpăna. Astfel, primarul din Cazancic a primit o tablă de șah și piese (de colecție), un suport pentru ceasuri, precum și tricolorul. „Așa cum mutați piesele de șah, așa să luați și decizii benefice pentru comunitate“, a spus Mariana Gâju. Ceilalți membri ai delegației de peste Prut au primit câte o machetă de navă velier și un tricolor.
 
La rândul lor, reprezentanții delegației de peste Prut au oferit daruri reprezentanților Primăriei Cumpăna. Astfel, Mariana Gâju a primit în dar o ie și un butoiaș în miniatură, deoarece în zona comunei Cazancic se cultivă viță-de-vie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii