Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Cumpăna, reprezentanta Dobrogei la expoziţia „România - Grădina Europei. Descoperă comorile României“ (galerie foto)

ro

21 Jul, 2014 00:00 2609 Marime text
Comorile ţării noastre, unele dintre ele insuficient valorificate, au fost puse în valoare în cadrul unei expoziţii tematice desfăşurate la Bucureşti între 15 şi 20 iulie. Intitulat „România - Grădina Europei. Descoperă comorile României“, evenimentul a avut loc în Piaţa George Enescu din capitală şi a avut ca principal obiectiv promovarea valorilor autohtone: destinaţii şi obiective turistice, culturale şi religioase, cele mai frumoase sate din România, tradiţii şi obiceiuri, produse tradiţionale româneşti de marcă. Pe scenă au urcat, alături de reprezentanţi ai altor comunităţi participante, ansambluri folclorice din zona Dobrogei, din comunele Cumpăna şi Jurilovca. De asemenea, în cadrul manifestării au fost amenajate standuri de promovare turistică și culturală a destinațiilor românești.

La standul comunei Cumpăna, au putut fi admirate exponate din cadrul Muzeului Satului, vestigii arheologice reprezentate prin ancore greco-romane descoperite în localitate. Arta gastronomiei, a dansului şi a portului popular şi-au dat mâna la acest eveniment. Toţi participanţii au fost invitaţi să guste din bunătăţile gătite de gospodine, care s-au întrecut în preparate care mai de care mai gustoase şi mai spectaculoase: plăcintă dobrogeană, iaurt, cozonac, cornulețe, șuberec, kobete, baclavale sau sarailii. De asemenea, la standul comunei constănţene au fost expuse preparate tradiționale dobrogene ale unui producător local, brutar şi patiser.

Explozie de culoare şi arome

„Expoziţia a avut ca scop valorificarea comorilor prea puţin apreciate ale ţării noastre. Astfel, a fost demarat proiectul «România în miniatură», care presupune ca fiecare judeţ al ţării să fie reprezentat sub forma unei mese, cu o grafică special concepută, astfel încât orice vizitator să poată identifica uşor obiectivele turistice, culturale, produse-simbol şi personalităţi marcante“, susţin reprezentanţii Primăriei comunei Cumpăna.
Pe parcursul evenimentului, publicul s-a delectat cu spectacolele oferite de ansamblurile folclorice „Mugurașii Cumpenei“, „Româncuța“, de grupul de dansuri turcești „Kardelen“, de reprezentanţii Școlii de Balet „Nicolae Spirescu“, ai Şcolii de Dans Sportiv „Laura si Laurențiu Bogorodea“ sau de dansatorii de la Școala de Dans Modern „Feel the beat“. La impactul general al evenimentului au contribuit, de asemenea, explozia de culoare generată de costumele populare purtate de participanţi, precum şi diversitatea de gusturi şi mirosuri a preparatelor.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“, Autoritatea Naţională pentru Turism şi Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al municipiului Bucureşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii